Vanzarile de computere au crescut cu 13,1% in ultimul trimestru al anului 2007, potrivit celui mai recent raport intocmit de Gartner.
Hewlett-Packerd (HP) ramane, in continuare, liderul vanzarilor la nivel mondial, arata raportul, iar Dell incepe sa recupereze terenul pierdut in prima parte a anului trecut. HP a vandut in 2007 49,4 milioane de PC-uri, cu 30 de procente mai mult decat in 2006, inregistrand astfel o cota de piata de 18,2% la nivel mondial. In ultimul trimestru al anului trecut, HP a detinut 19% din piata cu vanzari de 14,4 milioane unitati.

“HP si-a stabilit o pozitie intai solida in 2007. Numarul mai mare de consumatori si cresterea vanzarilor de PC-uri portabile din toate regiunile au fost doi catalizatori importanti pentru cresterea mondiala a HP”, apreciaza Mikako Kitagawa, analist Gartner.

”Compania a inregistrat cresterea cea mai puternica dintre primii cinci vanzatori la nivel mondial in trimestrul al patrulea, avand cresteri cu 23,3 procente ale vanzarilor”, a mai spus oficialul Gartner.

Dell, al doilea producator de PC-uri din lume, a inregistrat o cota de piata de 14,3% si a vandut, in 2007, 38,7 milioane de unitati, cu 1,7% mai mult decat in 2006. In trimestrul al patrulea al lui 2007, Dell a vandut 10,9 miliaone de unitati de PC-uri, detinand o cota de piata 14,5%.

Pe urmatoarele trei pozitii din topul mondial celor mai importanti producatori de PC-uri se afla Acer, Lenovo si Toshiba. Vanzarile de PC-uri au ajuns, in 2007, la 271,1 milioane de unitati in intreaga lume.
Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) au fost si in 2007 cele mai mari piete de desfacere pentru producatorii de PC-uri, Asia/Pacific fiind ce-a de-a doua piata ca marime, spune analistul. “2007 a indicat clar peisajul pietei mondiale de PC-uri: cresteri puternice in reugiunile in curs de dezvoltare ca Asia/Pacific si crestere mai mica in piete ca Statele Unite”, a adaugat Mikako Kitagawa.

In zona EMEA, vanzarile de PC-uri au ajuns in 2007 la 92 milioane de unitati, cu 14,7 procente mai mult decat in 2006. Numai in trimestrul al patrulea, au fost vandute 28,8 milioane de unitati, cu 12,5% mai mult decat in perioada similara a anului precedent. In ultimul trimestru al lui 2007 cele mai cautate produse au fost notebook-urile, iar computerele de birou au inregistrat o crestere mai mica decat se asteptatu specialistii.

In Statele Unite, Dell detine suprematia in topul primilor cinci producatori de PC-uri, cu 5,3 milioane de unitati vandute in ultimul trimestru, adica mai mult cu 14.9% fata de perioada similara a anului trecut. Dell a inregistrat in ultimul trimestru o cota de piata de 31,4% in Statele Unite.

HP s-a situat pe locul al doilea in SUA, cu 4,4 milioane de unitati vandute si o cota de piata de 26,1%. Locul al treilea a fost ocupat de Acer, cu 1,5 milioane de unitati vandute si 9% din piata americana de PC-uri.

Locul patru este detinut in Statele Unite de Apple, cu o cota de piata de 6,1% si 1,04 milioane de unitati vandute in ultimul trimestru al anului 2007. Apple a anuntat cea mai mare crestere anuala, vanzarile de unitati Macintosh ridicandu-se cu 28% peste cele din perioada similara a anului 2006.

Toshiba s-a plasat pe locul al cincilea in topul vanzatorilor de PC-uri, cu 900.000 de unitati comercializate si 5,3% cota de piata, potrivit raportului Gartner.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri