Calculatorul viitorului va fi mic si performant. Specialistii anticipeaza ca dorinta de mobilitate va fi cea care va dicta tendintele. Astfel, in citiva ani vom avea un computer performant de dimensiunile unui palm top. De asemenea, se anticipeaza ca pina in 2010 comanda vocala va deveni ceva uzual.

Evolutia din ultimii ani din domeniu a facut ca noile descoperiri sa se perimeze in doar citeva luni. Competitia dintre producatorii de hardware a facut ca totul sa evolueze intr-un ritm foarte rapid. Este de asteptat ca intr-un viitor nu foarte indepartat produsele de ultima generatie din strainatate sa devina uzuale si in Romnia. Specialistii considera ca in viitor calculatoarele vor fi de dimensiuni reduse tocmai pentru a satisface nevoia de mobilitate. Acest lucru se va produce in paralel cu dezvoltarea si raspindirea tehnologiei fara fir. De asemenea, pe acelasi computer se vor putea derula mai multe aplicatii fara a se afecta performantele acestuia, dat fiind ca Intel lucreaza la procesorul multi-core, dupa ce varianta dual-core este deja gata.

Putere mare

Aparitia pocket-PC-urilor spune multe despre cum vor arata calculatoarele viitorului. Vor deveni computere de buzunar. Memoriile sint din ce in ce mai puternice, capacitatea de stocare creste. Totul merge mina in mina cu wireless-ul, spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii. De aici deriva o serie de necesitati carora producatorii incearca sa le raspunda inca de pe acum, precum necesitatea conectarii la Internet sau reducerea consumului energetic in vederea prelungirii perioadei de viata a bateriei. De altfel, in urma cu ceva timp IBM vorbea despre MetaPad, un PDA cu capacitatile unui PC. Se avanseaza deja posibilitatea ca in anii urmatori sa avem chipul de 20 GHz. Procesoarele dual-core, dezvoltate de Intel vor intra pe piata in zilele urmatoare, astfel ca in curind si in Romnia se vor putea lucra, cu acelasi computer, doua aplicatii simultan fara a se afecta performantele acestuia. In 2010 vor fi insa deja raspindite procesoarele multi-core. Este usor de presupus ca dispozitivele cu perioade mari de autonomie si capacitati imbunatatite de conectivitate la Internet vor fi cele care vor domina piata. Pentru ca mobilitatea sa fie insa reala, ea necesita adoptarea la nivel global a unui standard de comunicare care sa permita interconectarea dispozitivelor mobile pe distante mari si accesul la informatie din orice zona. Este vorba de tehnologia WiMax, a carei capacitate de a acoperi teritorii mari o recomanda pentru adoptarea in zonele cu posibilitati de infrastructura limitate. WiMax se afla acum in stadiu initial, dar anticipez ca in urmatorii ani vom asista la o dezvoltare semnificativa a acestei tehnologii, spune Irinel Burloiu, Business Development Manager Intel.

Dispare tastatura

O mare schimbare se va produce, anticipeaza specialistii, in ceea ce priveste modul de accesare. Se anticipeaza ca in citiva ani se va trece la comanda vocala. Astfel, se considera ca tastatura va deveni un accesoriu util doar pentru nostalgici. De asemenea, nu ne vom mai incurca in cabluri. Unii vizionari doreau chiar un computer care sa fie un partener de discutie agreabil, insa mai este pina la epoca Star Treck. La computer vor putea fi cuplate insa aparatele electronice si electrice din casa sau instalatia de curent electric. Acestea vor putea fi comandate vocal, prin intermediul computerului. Conceptul de casa digitala, acum prea scump pentru multi dintre noi, va deveni accesibil in urmatorii ani odata cu raspindirea lui. Astfel, de pe calculator vor putea fi comandate aparatele din casa. In ceea ce priveste monitoarele, parerea unanima este ca cele de tip CRT vor disparea pina in 2010, iar locul lor va fi luat de LCD.

Internet de banda larga

Evident, odata cu computerele se va dezvolta si Internetul. Pina in 2010, broadband-ul va fi ceva uzual, precum dial-up-ul in prezent. Totodata, 90% dintre institutii vor avea site-uri pe Internet si aplicatii de lucru online cu cetateanul, spune Gheorghe Serban, presedintele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor. Acesta apreciaza ca Internetul se va integra cu telefonia, radioul si televiziunea. Comertul electronic va avea o pondere de aproximativ 30%. Se vor organiza expozitii virtuale si vor aparea hypermarketuri virtuale si case de comenzi virtuale accesibile pentru romni. Se anticipeaza si dezvoltarea serviciilor multimedia de tip on demand, prin care oricine isi va face propria grila de programe tv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri