Analistii companiei de cercetare Gartner considera ca sistemul de operare Windows va muri daca gigantul Microsoft nu va lua masuri radicale pentru reabilitarea sa, informeaza publicatia electronica Techworld.
Analistii Michael Silver si Neil MacDonald, ambii de la compania Gartner, au declarat, in cadrul unei conferinte din Las Vegas, ca Microsoft nu a raspuns nevoilor pietei, sistemul fiind impovarat in ultimele doua decenii de coduri si de decizii. Mai mult, Microsoft are de infruntat o competitie serioasa pe mai multe fronturi, astfel ca Windows ar putea deveni un produs mort daca cei din Redmont nu vor lua masuri.

“Pentru Microsoft si pentru clientii lor, situatia este subreda”, sunt de parere cei doi care au tinut o prezentare cu titlul “Windows se prabuseste: Cum se va imbunatati ceea ce va urma”.

Analistii spun ca timpul dintre lansarea a doua sisteme de operare marca Microsoft este prea mare, avand in vedere inovatiile pe care specialistii le-au adus fiecarei editii a sistemului. Cei doi au amintit, de asemenea, ca intre sistemele de operare lansate de companie au existat unele incompatibilitati.

Aceste probleme au insemnat pentru companie lansari la intervale impredictibile, costuri de management ridicate, sisteme de operare Windows care nu pot lucra cu anumite aplicatii si o valoare limitata, sunt de parere cei doi.

Analistii si-au sprijinit prezentarea pe date statistice publicate de Gartner. Cresterea vanzarilor de hardware pentru PC este limitata, iar in intevalul 2005-2011, compania de analiza estimeaza ca vanzarile pe acest segment vor creste de la doua la opt procente, cu diferenta mai mare in tarile in curs de dezvoltare, unde cresterea prognozata este de la 16 la 24 de procente .

Potrivit Gartner, intre 70 si 80 de procente dintre aplicatiile de business ruleaza pe sistem de operare produs de Microsoft, insa compania se asteapta la o schimbare majora pana in 2011, cand o noua generatie de aplicatii Internet-based vor ajunge pe piata.

“Pe la jumatatea deceniului viitor, Windows va juca un rol mai putin important pe segementul desktop”, apreciaza MacDonald.

Cei doi sunt de parere ca multi utilizatori fie nu inteleg beneficiile sistemului de operare Windows Vista, fie considera ca sistemul de operare nu este sufficient de bun ca sa merite costul migrarii de la XP.

Si analistii de la Forester Research au aratat ca tranzitia se face lent de la sistemul de operare Windows XP catre Windows Vista. Luna trecuta, compania Forester Research a relevant ca, pana la finele lui 2007, doar 6,3% din cele 50.000 de companii analizate trecusera la Vista, sistem de operare pe care Microsoft l-a lansat inca de la inceputul anului.

Specialistii de la Gartner au mai observat ca utilizatorii de tehnologie incep sa imbratiseze dispozitivele cu functiile unui computer, utilizand atat mesajele scrise de pe telefonul clasic, dar si functiile suplimentare ale smartphone-urilor sau ale telefoanelor multimedia.

Analistul companiei Pund-IT Charles King spune ca aceste dispozitive nu au nevoie de functionalitatile sistemului de operare Windows Vista. Mai mult, acesta este de parere ca extinderea termenului de gratie al sistemului de operare Windows XP pentru dispozitivele mobile ar putea fi o indicatie catre faptul ca parti din industria IT se delimiteaza.

“Pentru a beneficia de avantajele care sunt inaintea noastra, Microsoft va trebui sa invete sa danseze pe o noua piesa si sa faca asta cat mai curand posibil”, este de parere King. “Decizia care priveste Windows XP arata ca Microsoft este o companie care este dispusa sa isi asume unele riscuri si sa actioneze intr-un fel care sa surprinda utilizatorii. Nu cred ca aceasta este ultima miscare interesanta pe care o vom vedea de la Microsoft”, a mai spus analistul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri