Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) va vota, joi, o noua hotarare prin care obliga cablistii sa-si ingroape cablurile subterane, dupa ce o hotarare anterioara cu acelasi scop a fost anulata de Justitie.
Firmele de cablu care nu se vor conforma risca amenzi de 5.000 lei si desfiintarea retelei.

Noua hotarare prevede ca, pe teritoriul municipiului Bucuresti, retelele de comunicatii electronice, inclusiv echipamentele aferente acestora, se pot amplasa numai in subteran. Cei care nu se vor conforma vor fi amendati cu sume intre 2.500 si 5.000 lei, iar reteaua aeriana le va fi desfiintata.

Conform hotararii, odata cu implementarea si dezvoltarea proiectului Netcity, cablistii sunt obligati ca, in 30 de zile de la finalizarea unui tronson a retelei metropolitane de fibra optica, sa prezinte documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua. Dupa acest pas, in termen de alte 30 de zile, cablistii trebuie sa-si reamplaseze retelele in subteran.

Hotararea prevede si ca lucrarile de realizare a retelei metropolitane Netcity si cele de amplasare/reamplasare in subteran a firelor de cablu sa fie corelate cu lucrarile de modernizare/reabilitare a strazilor.

Tot in sedinta de joi a CGMB va fi supusa la vot o hotarare privind modificarea Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, potrivit careia toate retelele tehnico-edilitare de pe domeniul public vor fi montate in pamant, la fel ca firele cablistilor.

Prin aceasta hotarare se interzice ca retelele electrice, de iluminat public si de comunicatii electronice sa fie amplasate suprateran (la suprafata sau aeriana), pe fatadele cladirilor, pe stalpi, la balcoane, in pomi sau pe alte elemente de suprastructura.

Recent, Curtea de Apel Bucuresti a anulat, prin decizie irevocabila, hotararea consilierilor municipali din 2006 care prevede obligativitatea coborarii in subteran a cablurilor de telecomunicatii. CGMB a formulat o cerere de revizuire a deciziei Curtii de Apel, pentru care asteapta termenul de judecare.

Proiectul "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti - Netcity" prevede, printre altele, coborarea in subteran a cablurilor aeriene apartinand operatorilor de telecomunicatii. Asociatia de Comunicatii prin Cablu a atacat in contencios administrativ hotararea CGMB care reglementa acest proiect.

CGMB a aprobat, in sedinta din 6 martie, hotararea privind aprobarea contractului de concesiune a infrastructurii pentru fibra optica catre compania UTI System, care, astfel, va realiza si va administra reteaua de telefonie, internet si cablu TV. Aceasta hotararea a dat, practic, unda verde proiectului Netcity.

Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI System in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani. In acest timp, compania va investi peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.

Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) este nemultumita si de concesiunea catre UTI, considerand ca monopolul astfel constituit, ar putea impinge firmele de profil spre faliment. "UTI ne va putea impune tarife de inchiriere a retelei care sa-i ajute sa-si recupereze cat mai repede investitiile. Daca firmele de cablu nu-si vor permite sa plateasca aceste tarife, nu vor inchiria reteaua si astfel vor muri din punct de vedere economic", sustine presedintele ACC, Radu Petric.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri