Plecarea lui Bill Gates de la conducerea companiei pe care a infiintat-o in urma cu 33 de ani a fost indelung dezbatuta si mediatizata de presa internationala. Insa, ceea ce constituie o adevarata controversa la nivelul companiei, si nu numai, este ceea ce urmeaza sa se intample cu Microsoft incepand din acest moment.
In concordanta cu sfarsitul acestei ere, silicon.com analizeaza atent plecarea lui Gates cauta efectele plecarii sale din cadrul companiei pe care a fondat-o si a transformat-o intr-o perioada relativ scurta intr-un succes pe piata de specialitate.

Dupa 30 de ani de primat pe piata globala de IT, Microsoft va trebui sa caute in alta parte idei revolutionare si inovatoare care sa mentina compania in pozitia actuala si care sa continue sa-i aduca un succes garantat.

Gates a fost si inca mai este un geniu, la fel ca si un om de afaceri extraordinar si desavarsit, insa retragerea sa de la sefia companiei ar putea avea un impact foarte mare asupra Microsoft.

De exemplu, compania s-ar putea ciocni cu nenumarate probleme de ordin tehnologic odata cu acest eveniment, considera Mary Jo Foley, autoare a unui numar important de carti legate de Microsoft.

“Bineinteles, Gates nu a mai creat de unul singur programe software in ultima decada, insa acesta a mai fost implicat in multe sedinte de productie si a ajutat la dezvoltarea unui numar semnificativ de tehnologii, care nu ar fi vazut niciodata lumina zilei daca nu s-ar fi aflat sub ghidarea lui”, a adaugat Foley.

In plus, odata cu sosirea lui Steve Ballmer la conducerea Microsoft ar putea aparea schimbari profunde, inclusiv modificari la nivel de angajati, care tin de promovarile care vor fi facute in cadrul companiei, sau de angajarile care vor fi facute.

“Anticipez existenta unui numar mare de angajati care vor fi orientati pe vanzari si care vor contribui la cresterea puterii companiei (acestia sunt favoritii lui Ballmer, asa-numitii “oamenii lui Steve”), care vor ajunge sa fie mai valorosi in lumea Microsoft 2.0 decat sunt “oamenii lui Bill” (“tech heads”, si anume capetele tehnologice ale companiei), a mai spus Mary Jo Foley.

De asemenea, aceasta a afirmat faptul ca Ray Ozzie si Craig Mundie nu sunt la fel de “profetici, recunoscuti sau tematori” ca predecesorul lor.

Aceasta schimbare ar mai putea constitui si o batalie intre “traditionalistii software-ului” si “partizanii noului val”.

In plus, Foley sustine ca un anumit grup de seniori din cadrul Microsoft inca mai spera ca noul val este doar o chestie de moment si ca vor avea in continuare “clienti si profituri mari”.

Aceasta categorie de veterani existenta in cadrul companiei a detestat ideea achizitionarii Yahoo si nu s-a aratat niciodata de acord cu initiativele propuse de Microsoft Live, considerandu-le “o mare pierdere de timp, bani si resurse”, dupa cum spune Foley.

In orice caz, creatorii arhitectului de programe Ray Ozzie vor continua sa se concentreze pe furnizarea de servicii software via Internet si sa faca din Microsoft un jucator mult mai puternic decat este la ora actuala pe acest segment.

O alta problema stringenta pe care o intampina Microsoft este aceea legata de diversificarea proiectelor companiei pentru urmatorii ani, in asa fel incat sa se concentreze doar pe anumite zone decat sa incerce cate putin din fiecare, sustine Foley, potrivit silicon.com.

De cealalta parte, Rob Horwitz, co-fondator al Casei de Analiza Directionala a Microsoft, a sugerat faptul ca plecarea lui Gates nu ar avea de ce sa aiba un impact atat de dramatic.

“In special in ultimii zece ani
, multe sarcini, mai ales din cauza necesitatii, au fost distribuite in mod gradual pentru a fi efectuate de altii. Asadar, retragerea lui Gates reprezinta mai degraba punctul terminus al unui sfarsit care era deja anticipat decat un pas inapoi pentru companie”, a afirmat Horwitz.

Rolul pe care l-a avut Gates initial se denaturase, intrucat o singura persoana nu mai putea face fata la sefia unei companii de o asemenea talie mondiala, ceea ce inseamna, totodata, ca plecarea fondatorului Microsoft nu va avea un impact negativ asa cum ar fi avut odata.

Indatoririle de baza ale acestuia se rezumau la reprezentarea publica a companiei si la trasarea directiilor strategice vizionare, in calitate de director executiv, sau de asigurarea ca partea tehnologica este viabila din punct de vedere comercial sau sa rezolve probleme de ordin tehnic care apareau in cadrul diviziilor companiei.

Treptat, toate aceste atributii au fost transferate catre anumiti angajati, specializati pe fiecare domeniu in parte.

Insa David Mitchell, vicepresedinte de cercetare pe industria tehnologica la Ovum, declara ca odata cu noua era Microsoft, compania va fi fortata sa dea piept cu doua mari provocari.

Prima se refera la diversitatea mediului de afaceri al companiei, in legatura cu care Mitchell crede ca va fi greu pentru Microsoft sa defineasca o strategie corporatista coeziva.

Cealalta provocare majora a fost creata odata cu succesul reportat de-a lungul anilor de Microsoft, care a fost atacat permanent, de fiecare data cand s-a ivit vreo ocazie, de catre alte companii, pe simplul motiv ca acestea erau altceva, numai ca Microsoft nu, sustine Mitchell.

Tocmai de aceea este posibil ca acum, odata cu retragerea lui Gates de la sefia Microsoft sa apara tot felul de probleme si de atacuri din partea rivalilor.

Insa, cu toate aceste probleme posibile care pot aparea, Microsoft ramane una din cele mai de succes companii din lume, cu venituri puternice fabuloase si de o talie impresionanta, lucruri care nu se pot schimba peste noapte.

“Microsoft a luat cateva decizii dificile in ultimul timp si pare sa se concentreze, mai nou, pe partea de online, incepand, astfel, o alta faza din lungul proces de reinventare al companiei”, a concluzionat Mitchell.

Legenda Bill Gates a aparut in 1975, odata cu nasterea companiei Microsoft, infiintata la Albuquerque (New Mexico) impreuna cu prietenul sau din copilarie, Paul Allen. Compania ale carei baze s-au pus in urma unei demonstratii realizate pentru MITS, avea sediul intr-o singura incapere si doar doi angajati (cei doi fondatori). In acel moment, microcomputerul creat de acestia nu avea monitor si hard disk, si se vindea cu 397 de dolari.

Bill Gates a devenit cunoscut oficial la inceputul anilor 1980,
cand IBM a creat calculatoarele personale, iar acesta a propus un sistem de operare cu care a facut cariera, si anume MS-DOS. In doar cativa ani, Gates a pus in aplicare Windows, sistem de operare folosit in prezent de milioane de utilizatori din toata lumea, iar apoi Microsoft Office, care oferea solutii pentru toti utilizatorii de aplicatii de birou.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri