Cel mai popular motor de cautare, Google, incearca sa extinda sectiunea ziarelor din libraria online care include miliarde de articole publicate in ultimii 244 de ani, astfel compania spera sa atraga mai multi consumatori care vor sustine traficul, pentru a mentine dominatia in cautarile pe Internet, scrie presa internationala.
Proiectul anuntat extinde campania Google de a face copii digitale ale continuturilor create inainte de aparitia Internetului, iar astfel informatia va deveni mai accesibila, iar in cele din urma Google va obtine mai multe venituri din reclamele afisate pe site.

Prin aceasta initiativa, Google va suporta cheltuielile pentru a copia arhive de la orice editor de ziare care este dispus sa permita ca articolele sa fie afisate pe gratis pe site-ul Google. Editorii care vor participa vor incasa o parte nespecificata din venitul generat de reclamele afisate langa articole.

Google promoveaza programul pentru a oferi oamenilor o modalitate mai usoara de a gasi surse bogate de istorie. De asemenea, initiativa a fost construita pentru a furniza un avant financiar editorilor de ziare care incearca sa echilibreze declinul veniturilor datorat editiilor printate care au pierdut cititorii si reclamele in favoarea stirilor online.

“Cred ca acesta va fi un moment crucial pentru industrie”, a declarat Pierre Little, editor la Quebec Chronicle-Telegraph, care este considerat cel mai vechi ziar din America de Nord, cu editii datand din 1764. “Aceasta ne ajuta sa folosim bunurile care doar stau in cadrul organizatiei”.

Pittsburg Post-Gazette si St. Petersburg Times din Florida sunt alte doua ziare care au anuntat ca si-au pus la dispozitie arhivele. Google a refuzat sa specifice cate publicatii au semnat sau cat de multe companii au finantat proiectul.

Google a acceptat deja sa cheltuiasca 10 milioane de dolari pentru a face copii electronice ale unor carti si altor materiale pastrate in mii de librarii din intreaga lume. Programul de copiere al cartilor, lansat in 2004, a fost adus in judecata de un grup de autori si editori care au pretins incalcarea drepturilor de autor, acuzatie pe care Google o respinge.

Ziare importante precum The New York Times si The Washington Post au inceput sa ofere acces motorului de cautare la unele dintre arhivele lor din 2006. Dar adesea aceste rezultate afiseaza doar o parte din stiri, iar cititorii s-au plans ca au platit o taxa pentru a citi intregul articol.

Pe langa faptul ca sunt gratuite, arhivele ziarelor detinute de Google vor fi prezentate in aceeasi maniera in care ele au aparut printate, a declarat Adam Smith, product management director la Google.

Initial gasirea de articole va necesita cautarea prin sectiunile “stiri” sau “arhiva de stiri” a Google. Arhivele ziarelor ar putea sa fie gasite in rezultatele paginii principale a motorului de cautare in cursul anului viitor, a adaugat Smith.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri