In fiecare an, companiile straine ofera prin licitatie contracte in valoare totala de 40 de miliarde euro programatorilor care se simt in stare sa duca la bun sfarsit un proiect software conceput acasa.
Programatorii romani sunt cei mai vanati specialisti autohtoni. O demonstreaza numarul tot mai mare al softistilor care parasesc tara. In tavalugul exportului de inteligente insa, cativa dintre acestia au preferat sa ramana in Romania pentru a se imbogati din productia de programele pentru companii straine.
Pe Internet exista numeroase licitatii organizate de firme straine pentru persoane independente care doresc sa faca un proiect software. Cum pretul programatorilor romani este la jumatate fata de cei occidentali, iar profesionalismul lor se ridica la standarde, este lesne de inteles de ce sunt preferatii angajatorilor de ocazie straini, povesteste Razvan Constantinescu, un tanar de 24 de ani care produce software la cerere pentru cateva companii americane.
Relatia este simpla. Firmele de comunicatii sau companiile software au comenzi de software dedicate unei anume activitati. Dar cum profitul pentru astfel de lucrari nu este impresionant, ele prefera sa cedeze astfel de joburi producatorilor independenti din Romania.

Acesta este si cazul a doi tineri, Bogdan Putinica si Daniel Bogdan, care au inceput prin a produce software pentru cateva companii straine si au reusit, in doar cinci ani, sa devina milionari in euro si patronii unei firme care produce software la comanda.
Am inceput prin a citi diferite comunicari referitoare la site-urile straine care ofera bani celor ce pot duce la bun sfarsit un proiect software complex. Am reusit sa gasim cateva contacte pe respectivele site-uri. Primele contracte le-au primit din partea americanilor pe site-urile carora tinerii postasera doua oferte. Pretul bun indicat de noi a convins partea americana in ambele cazuri. Primul proiect se referea la mesagerie pe Internet, care trebuia sa aiba ca noutate si posibilitatea de a folosi vocea. Clientul a fost multumit si chiar ne-a promovat la cateva targuri. Pentru primul proiect am castigat 20.000 de dolari, iar pentru al doilea 27.000 de dolari, povesteste Bogdan Putinica.

O lucrare costa cel putin 20.000 de dolari

Cei doi tineri au preferat sa dezvolte afacerea si au ajuns ca in prezent sa lucreze, prin intermediul firmei pe care o detin, software-uri dedicate pentru companii precum Intel, Simens, BRD, BCR etc. Numai aplicatia construita pentru BRD a adus in conturile celor doi tineri frumoasa suma de 100.000 de euro.

Afacerile cu software exportat sunt cat se poate de profitabile daca luam in calcul faptul ca realizarea unui astfel de proiect, de anvergura mica, se poate face cu un simplu calculator si o conexiune la Internet. Este drept, cunostintele in programare sunt necesare, insa un proiect se poate realiza in doar cateva saptamani.

In opinia celor implicati in aceasta activitate, e loc destul pentru orice programator care vrea sa castige bani prin forte proprii. Piata mondiala de outsourcing, cum este denumit domeniul, este de 30-40 de miliarde euro anual, cu un ritm de crestere de 30-40%. O estimare primara indica faptul ca programatorii romani produc intre 150 si 200 de milioane de dolari din exportul de programe.
Liderii absoluti ai pietei sunt programatorii indieni, care isi permit sa se prezinte la licitatiile online pentru proiecte software cu preturi aproape imposibil de contracarat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri