Planurile de a-si consolida cea de-a doua pozitie pe care o detine in prezent pe piata din Ungaria reprezinta unul din obiectivele majore pe care le are compania de telecomunicatii Invitel, care a facut parte din grupul Vivendi Telecom.
Grupul maghiar numit Hungarian Telephone and Cable Corp si cunoscut pe piata sub denumirea de Invitel este lider in 14 zone concesionate istoric din Ungaria si numarul unu la nivel regional in ceea ce priveste furnizarea de servicii pentru alte companii de telecomunicatii.

In acest moment, obiectivul central pe care il are companie este acela de a-si consolida pozitia si oportunitatile pe care le are in privinta dezvoltarii pe zona central-est europeana.

Daca in 2000 compania isi incepea procesul de extindere prin intrarea pe piata austriaca, Invitel a ajuns ca, anul trecut, sa aiba puncte de lucru in peste 18 tari, printre care se numara si Turcia. Strategia pe care o aplica compania in fiecare tara in care opereaza este diferita si adaptata in functie de nivelul cererii de pe piata respectiva.

In Turcia, Invitel opereaza prin Memorex AG, companie a carei achizitie s-a definitivat la finalul anului trecut si care a atras in conturile companiei aproximativ 20% din marja de profit combinata in perioada ianuarie - iunie 2008.

Astfel, compania incearca sa se axeze, mai nou, pe cresterea consumului de servicii Internet in banda larga. In Ungaria, Invitel a introdus serviciile IPTV (prin ADSL) si a ajuns in punctul in care este numarul unu pn sud-estul Europei in ceea ce priveste acoperirea de fibra optica, cu o cota de piata de 20% si cu 10.000 km de banda disponibila.

Aceasta orientare catre segmentul de crestere al accesului direct la rute de Internet (prin Wimax si LLU) pentru categoria business a determinat cresterea companiei si detinerea a 15% din capitala Ungariei.

Cel mai mare competitor pe care il are Invitel, prin Euroweb Romania, pe piata romaneasca este GTS Telecom. La nivelul pietei ungare, compania Invitel este mai mare decat GTS, insa cei din urma sunt mai puternici in Nord.

In ceea ce priveste activitatea companiei Euroweb Romania, unde grupul maghiar detine majoritatea actiunilor, business-ul este de nisa si se adreseaza prea putin segmentului consumer.

"Nu ne vom indrepta spre alt public in afara celui de business, pentru ca nu este cazul. Parte din strategia pentru 2009 este consolidarea pozitiei pe piata wholesale, cu diversificarea portofoliului de produsesi servicii si de asemenea dezvoltarea infrastructurii, astfel incat sa crestem capacitatea de acoperire a serviciilor la nivel national”", a afirmat Laurentiu Stan, seful companiei Euroweb.

Este posibil ca, in viitorul apropiat, compania romaneasca sa introduca si servicii de IPTV in tara.

Romania a adus operatorului Invitel un profit combinat de 10% din totalul obtinut de companie din tarile in care presteaza servicii, Austria a atras 19%, iar Bulgaria si Ucraina in jur de 8%. Numarul clientilor depaseste un milion.

Referitor la intentiile pe care le-a afisat grupul RDS&RCS in privinta achizitionarii a mai mult de jumatate din actiunile HTCC (64,6%), Lea a sustinut ca in conditiile crizei economice actuale la nivel mondial nu se pune problema unei tranzactii. Mai mult, oficialul companiei declara ca la momentul anuntului facut de grupul RDS&RCS, Invitel si intreg grupul operat nu stia absolut nimic despre intentiile pe care le avea Zoltan Teszari.

In plus, "RDS sunt mici pe piata din Ungaria si nu ar putea cumpara o companie de talia Invitel care, desi este al noualea operator din topul maghiar, este singura alaturi de GTS care inregistreaza o cifra de afaceri de peste 10 milioane euro anual", conchide CEO-ul Invitel.

Euroweb Romania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de sase milioane euro, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului trecut si estimeaza afaceri totale de 13 milioane euro pentru tot anul 2008.

Compania Invitel Rt. face parte din grupul Hungarian Telephone and Cable Corp., grup care detine cea mai mare infrastructura proprie din sud-estul Europei.

HTCC reuneste brand-urile Invitel, Memorex si Euroweb Romania. Hungarian Telephone and Cable Corp. este cotata la bursa americana - American Stock Exchange - sub indicativul HTC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri