Operatorii de telefonie vor ezita sa investeasca pe piata romaneasca, daca seful autoritatii nationale de reglementare poate fi concediat de doua ori in trei ani, dupa care autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta, spune comisarul pentru telecomunicatii Viviane Reding.
Intr-un discurs rostit sambata la Venetia la summitul operatorilor europeni de telecomunicatie, comisarul Reding a dat Romania drept exemplu negativ privind "legislatia slaba si incosistenta" in acest domeniu.

"Este chiar si mai clar ca - doar pentru a mentiona un caz deosebit de drastic - operatorii vor ezita sa investeasca in promitatoarea piata romaneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor poate fi dat afara de doua ori in trei ani, dupa care de fiecare data autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta!" a spus comisarul, citat de NewsIn.

"Acesta este exact genul de situatii problematice la care se refera profesorul Cave cand vorbeste de costurile legislatiei slabe si inconsistente", a adaugat Reding, facand un apel pentru accelerarea pachetului privind telecomunicatiile la nivel european, dupa votul din Parlamentul European pe 24 septembrie. Profesorul britanic Martin Cave, pe care l-a amintit comisarul in discurs, a calculat recent ca lipsa unei piete unice in domeniul telecomunicatiilor costa foarte mult economia Europei.

"Noul cadru legal va incuraja operatorii transnationali sa devina cu adevarat pan-europeni. Va incuraja si autoritatile nationale de reglementare, prin noul oficiu pentru autoritatile europene de reglementare a teleconumicatiilor, sa adauge o perspectiva europeana imperios necesara si sa intareasca independenta lor la nivel national", a explicat Reding, adaugand ca se intrevede un acord final si ca o piata unica de telecomunicatii ar putea intra in vigoare in 2010.

In 17 octombrie comisarul Reding a trimis ministrului roman al telecomunicatiilor o a doua scrisoare, in care cere informatii suplimentare si clarificari privind restructurarea Autoritatii Romane de Reglementare in Comunicatii.

"Am citit cu atentie informatiile trimise. Ma bucur ca impartasim aceeasi viziune (... ), dar motivele de ingrijorare pe care le-am mentionat nu vor fi trecute cu vederea pana cand Comisia nu va examina in detaliu toate datele si documentele prezentate, pentru a stabili daca independenta autoritatii romane de reglementare este afectata sau nu de recentele masuri luate pentru reorganizarea ei" a declarat Reding in scrisoare.

In acest sens, comisarul european a declarat ca are nevoie de informatii suplimentare si clarificari pentru a putea evalua masurile luate de Guvernul Romaniei precum si daca acestea respecta cadrul de reglementare al UE pentru comunicatiile electronice.

"Ma vad nevoita sa insist sa ne trimiteti o copie a deciziei primului-ministru din data de 18 august 2008 de demitere a fostului presedinte al autoritatii de reglementare si o copie a raportului complet de audit (in romana) care a determinat aceasta decizie, precum si o copie a Deciziei Curtii date in septembrie care suspenda decizia mai sus mentionata a premierului. In plus, reiau cerinta mea initiala pentru informatii legate de aceasta decizie a curtii si efectele sale. Va cer sa ne informati mai ales daca decizia Curtii a fost revizuita si care este stadiul actual al procedurilor curtii cu privire la acest caz" a adaugat Reding, care astepta raspunsul ministrului roman al comunicatiilor, Karoly Borbely, pana la 24 octombrie.

Intr-o prima scrisoare adresata Bucurestiului la 19 septembrie, Reding ameninta cu "masuri legale", adica trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Guvernul roman a restructurat prin ordonanta de urgenta Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), astfel incat fostul ei presedinte Dan Georgescu nu si-a mai putut relua functia pe care a recastigat-o in instanta.

Potrivit textului Ordonantei de Urgenta, Autoritatea a fost restructurata "avand in vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea si amplificarea blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infractionalitatii informatice si proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor si operatorilor economici din Romania si din strainatate, precum si la afectarea imaginii externe a Romaniei".

Dan Georgescu a declarat pentru NewsIn ca este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotarat desfiintarea institutiei. El a spus ca nu intelege cum actul normativ a obtinut toate avizele necesare.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a fost infiintata in decembrie 2006, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), reglementatorul pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, care si-a extins astfel atributiile si in domeniul tehnologiei informatiei.

In luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat si atributiile Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) in ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente radio si supravegherea pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de comunicatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri