Utilizatorii de centre de date vor plati mai mult in 2009, ca urmare a unei cresteri de pana la 14% a cererii de spatiu intr-un datacenter si de numai 6% a ofertei in ultimele 12 luni, potrivit unui raport efectuat de Tier1 Research si citat de site-ul de specialitate itnews.com.
"Revenirea economiei globale din incetinirea curenta va duce la o exacerbare temporara de cresteri de pret pentru spatiu in aceste centre de date, pe fondul cresterii mult mai mari a cererii decat a ofertei. Trebuie mentionat faptul ca, in plus fata de cresterea normala pe segmnentul cheltuielilor IT asociate cu revenirea economica, s-au facut speculatii considerabile privind cresterea exponentiala a traficului Internet pentru 2011-2012, care va avea un impact complementar asupra cererii privind centrele de date", a declarat senior analyst Tier1 Research, Jeff Paschke.

Potrivit raportului Tier1, mai multi factori contribuie la aceasta cerere importanta de spatiu in datacentere. Printre cei care vor influenta scumpirea spatiului intr-un astfel de centru ar fi costul ridicat de constructie, gasirea de personal calificat pentru administrarea lor, schimbarea permanenta de tehnologie necesara unui astfel de centru si asigurarea protectiei datelor, ca un vehicul pentru livrarea de servicii si de aplicare a acestora, anunta NewsIn.

Din acelasi raport, reiese ca in timp ce cresterea cererii se va tempera in cursul anului 2009 datorita factorilor macroeconomici, in special pe piete specifice, aceasta cerere este de asteptat sa explodeze intr-un ritm rapid, pe masura ce economia recupereaza teren, depasind in mod semnificativ nivelul inregistrat in acest an.

Potrivit raportului efectuat de Tier1 Research, in ceea ce priveste oferta, situatia este diferita, iar lipsa de capital disponibil sub forma de obligatiuni ipotecare comerciale a afectat grav situatia vectorilor de constructie a centrelor de date. Astfel, dezvoltatorii speculativi de centre de date se afla in prezent in imposibilitatea de a construi si de a-si mentine nivelul creditului obtinut initial pentru constructia acestor centre, ca urmare conditiilor extrem de exigente, stabilite de catre banci pentru asigurarea acestor centre.

In plus, raportul mai arata ca si cei mai importanti dezvoltatori ai acestor centre de date sunt nevoiti sa-si reduca planurile initiale de expansiune si sa reduca marimea proiectelor, din cauza costurilor de productie ridicate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri