Efectele crizei financiare internationale se vor resimti probabil si in piata de IT din Romania, insa aceasta nu va fi afectata asa de serios ca si celelalte piete, a declarat Zoltán Somodi, secretar de stat din cadrul MCTI.
"Efectele crizei financiare internationale se vor resimti probabil si in piata de IT din Romania, insa aceasta piata nu va fi afectata chiar asa de serios ca si piata de constructii, constructii de masini, mobila sau textile", considera Zoltán Somodi,intr-un interviu publicat in cadrul raportului lunar IT realizat de NewsIn.

Primul motiv este acela ca IT-ul, in general, poate conduce la reducerea sau la urmarirea mai exacta a cheltuielilor unei organizatii, la eficientizarea proceselor si la cresterea valorii adaugate. Cel de-al doilea motiv este acela ca in Romania exista inca o foarte mare nevoie de investitii in infrastructura de IT, in special in cadrul institutiilor publice, deci probabil cererea nu va scadea foarte mult in urmatoarea perioada.

“Un al treilea motiv pentru care credem ca firmele de IT din Romania nu vor fi afectate grav de criza este ca aceste companii, mai ales IMM-urile din domeniu, nu se bazeaza foarte mult pe creditele bancare, astfel nu vor fi afectati de greutatile intampinate in accesarea creditelor”, este de parere Somodi.

In ceea ce priveste investitiile straine directe, secretarul de stat din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) considera ca acestea se vor diminua putin in 2009, mai ales in investitiile in infrastructura.

Marile companii multinationale vor avea o perioada de asteptare, insa vor exista proiecte de investitii finantate de la stat. Ritmul de crestere al angajarilor si al salariilor se va micsora anul viitor, insa nu va avea loc o scadere a numarului de angajati in domeniu sau a salariilor. Firmele vor incerca sa reduca cheltuielile pentru IT, vor merge din ce in ce mai mult spre externalizarea serviciilor de IT si chiar spre externalizarea infrastructurii de IT (calculatoare, echipamente de retea, dispozitive de stocare si arhivare). Astfel, va creste cererea pentru software si servicii, iar cererea pentru hardware va scadea.

“In 2007, valoarea totala a pietei ITC a fost de 5,12 miliarde de euro, ceea ce inseamna o contributie estimata la PIB de 7%. Pentru 2008, estimam sapte miliarde de euro, din care sase miliarde de euro sunt generate de piata de comunicatii si un miliard de euro de piata ITC. Aceasta inseamna o contributie estimata la 10%”, a declarat Zoltán Somodi.

In contextul actual, fondurile structurale pot avea un impact foarte important asupra pietei romanesti de IT, a adaugat Somodi. Proiectele mari de investitii in infrastructura (retele broadband, calculatoare, aplicatii) vor fi finantate mai ales din aceste fonduri, atat pentru institutiile publice, cat si pentru mediul privat. Firmele de IT vor fi beneficiarii indirecti ai acestor fonduri, ele fiind furnizorii de tehnologie de la care organizatiile finantate vor achizitiona hardware, software si servicii.

In perioada 2007-2013, fondurile structurale destinate sectorului privat pentru investitii TIC se ridica la aproape 200 milioane de euro, valoarea totala a proiectelor TIC finantate din fonduri structurale fiind de aproximativ 550 milioane de euro. Aceste finantari vor insemna o oportunitate, cat si un efort din partea companiilor in ceea ce priveste respectarea conditiilor de aplicare pentru obtinerea fondurilor si, ulterior, pentru implementarea acestor proiecte. Avand in vedere principiul aditionalitatii, aceste fonduri vor fi suplimentare celor sustinute exclusiv din fonduri nationale, ceea ce va conduce la o crestere cu circa 550 milioane de euro a pietei TIC.

In aceasta perioada economica, rolul fondurilor structurale destinate sectorului TIC va fi cu atat mai mare, ajutand companiile sa continue investitiile in TIC, in conditiile in care, fara acest ajutor financiar, o parte din ele nu si-ar mai fi putut sustine investitia.

Fondurile structurale sunt privite ca avand un efect catalitic asupra investitiilor in sectorul TIC, conducand la dezvoltarea societatii informationale chiar si in conditiile unei cereri scazute, creand conditiile prin care piata este incurajata sa investeasca, a concluzionat Somodi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri