Liderul pietei de telefonie mobila, Nokia, se asteapta sa-si mareasca oferta de smartphone si, de asemenea, va pune mai mult accentul asupra serviciilor pe Internet, a anuntat compania in cadrul unui eveniment din industrie de la Barcelona.
Nokia inca domina piata de smartphone-uri, dar vanzarile au scazut in al treilea trimestru fata de anul trecut si a pierdut din cota sa de piata in favoarea Apple si Blackberry, scrie presa internationala.

“Sunt sigur ca vor fi cateva telefoane noi lansate saptamana aceasta, cel mai probabil in segmentul de smartphone-urilor si al celor cu ecran tactil (touchscreen)”, a declarat analistul Handelsbanken, Jan Dworsky.

Batalia pentru piata de smartphone-uri s-a infierbantat de cand Apple a introdus anul trecut modelul iPhone, iar toti furnizorii de telefoane mobile au incercat sa detina o felie cat mai mare din piata care a cunoscut o crestere in ciuda declinului din economie.

“Smartphone-urile ar putea fi un segment mult mai performant decat altele in 2009, chiar daca aceasta crestere se va mai diminua fata de 2008”, a declarat Dworsky.

In timp ce cresterea in piata generala de telefoane mobile a scazut cu doar 3% in trimestrul al treilea, piata de smartphone-uri a crescut cu 28% fata de anul anterior, la 40 de milioane de telefoane, potrivit Canalys.

Cresterea cererii pentru ultimele modele de iPhone si Blackberry au ajutat Apple si RIM sa castige o cota mare a pietei de smartphone-uri in al treilea trimestru.

“Apple a redefinit intreaga categorie”, a declarat Sean Dalton din cadrul Highland Capital Partners.
“Cred ca piata adevarata de smartphone-uri este divizata in doua piete, in una in care sunt doi jucatori, Apple si RIM, iar in cealalta este oricine altcineva, niciuna dintre ele este nu diferentiata simtitor”, a declarat Dalton.

Nokia a condus piata de smartphone-uri cu o marja mare timp de cativa ani, dar vanzarile sale au scazut in bazele anuale pentru prima data in trimestrul al treilea, iar dupa aceasta a crescut productia de noi modele.

Scaderea a ingrijorat investitorii si analistii dupa ce acestia se asteaptau marje de profit asemanatoare cu cele din anii anteriori.

Cota pe piata smartphone-urilor a scazut la 38,9% de la 51,4% cat era cu un an inainte, a anuntat Canalys. Cota de piata a Apple a crescut la 17,3% si RIM la 15,2%.

Pentru a invinge noii rivali, Nokia a anuntat in iunie ca va cumpara alte actiuni ale producatorului britanic de soft-uri pentru smartphone-uri, Symbian, pentru 410 miloane dolari si ofera acest sistem de operare si altor producatori de telefoane pentru a lupta cu noii rivali.

De atunci, 59 de companii au anuntat ca planuiesc sa se alature fundatiei Symbian Foundation, care include si mari producatori de telefoane, facand-o mai mare decat alianta din spatele telefonului Android de la Google.

Nokia vrea sa contribuie la actiunile Symbian catre organizatia non-profit, Fundatia Symbian, unindu-se cu producatori de telefoane, operatori telecom si producatori de chip-uri pentru telecomunicatii pentru a crea o platforma open-source.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri