Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei ar trebui desfiintat si creat in locul lui Ministerul Societații Informationale, care ar trebui sa se ocupe de mai multe lucruri de cat se ocupa in prezent, a declarat secretarul de stat pentru Comunicatii, Constantin Teodorescu.
"In opinia mea, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI-ul) ar trebui desfiintat si creat in locul lui Ministerul Societatii Informationale (MSI), care ar trebui sa se ocupe de mult mai multe lucruri de cat se ocupa in prezent MCTI, sa aiba un rol mult mai greu, nu doar decorativ. Toate ministerele, agentiile, institutiile statului folosesc tehnologia informatiei in cadrul activitatii lor, dar nu exista o coordonare eficienta si o supervizare din partea MCTI pentru sincronizarea eforturilor, motiv pentru care se dezvolta in paralel sisteme informatice redundante, datele nu circula cum ar trebui sa circule in mod normal, pentru reducerea efortului cetateanului si a adminstratiei", a declarat Teodorescu (foto), citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, romanii incep sa foloseasca din ce in ce mai mult instrumentele digitale specifice noului mileniu. Platile prin card, prin Internet, magazinele virtuale, schimbul de documente semnate cu semnatura digitala, facturarea electronica, comunicatiile electronice prin e-mail sau instant messaging, videoconferintele sunt lucruri care nu mai socheaza pe nimeni. Industria IT&C este industria care da 10% din PIB si lucru acesta ar trebui sa fie corect perceput de catre Guvern care ar trebui sa infiinteze MSI (Ministerul Societatii Informationale) care ar trebui sa fie intr-un fel Guvernul Virtual al Romaniei Digitale.

"De asemenea, MSI ar trebui sa dea Legile Romaniei Digitale, sa traseze politica domeniului, urmand ca Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) sa se ocupe de implementare. Pana acum nu s-a intamplat acest lucru. Ministerul Educatiei in loc sa se ocupe de curicula scolara, de eficientizarea actului educational, de disciplina din institutiile de invatamant, a crezut ca se poate ocupa si de politica in domeniul informaticii in scoli si licee, sa decida el care sistem de operare e mai bun pentru cunostintele generatiei viitoare, adica aceea care ar trebui sa ne plateasca pensiile", a adaugat Teodorescu.

Aceasta a mai precizat ca Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Sanatatii sau alte institutii cum ar fi Casa de Pensii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, opereaza si ei multe baze de date, dar politica in domeniul informatic, cum sunt stocate datele, care sunt mecanismele prin care aceste date sunt actualizate, care este fluxul, cum pot avea si alte institutii acces la acele date, absolut tot ce tine de „regulile de circulatie pe autostrada informationala" trebuie sa fie sarcina Ministerului Societatii Informationale.

"De exemplu, MSI trebuie sa decida cum trebuie sa arate buletinul electronic, daca el va fi folosit si pe post de card de sanatate, cum se face autentificarea cetateanului, urmand ca Biroul de Evidenta Informatizata a Populatiei, Ministerul de Interne, CNAS-ul sa puna in practica o politica coerenta", a precizat Teodorescu.

Potrivit acestuia, cadrul legislativ actual nu a permis MCTI-ului sa faca reforma digitala de care este atata nevoie, care este esentiala pentru adevarata reducere a birocratiei, cauza principala a coruptiei. "Am constatat pe pielea mea, putine lucruri din cate mi-am propus au putut fi promovate prin legislatie pentru simplul fapt ca nu puteam decide asupra soartei IT&C-ului din alte institutii".

"Ministrul Societatii Informationale ar trebui sa fie in fapt, un „Premier al Romaniei Digitale" si in Guvernul Romaniei ar trebui sa aiba o functie de vice-premier, nu din dorinta de a exista o functie, dar pentru a da MSI-ului parghiile organizatorice necesare pentru a coordona activitatea IT&C a tuturor ministerelor", a concluzionat secretarul de stat pentru Comunicatii, Constantin Teodorescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri