Piata romaneasca de telecomunicatii si serviciile postale, plus echipamentele si investitiile in infrastructura, va ajunge anul acesta la 7,5-7,7 miliarde de euro, in crestere cu maxim 10% fata de 2008, cand piata s-a ridicat la aproape 7 miliarde de euro.
Cursul valutar va duce la o scadere a ARPU (venit mediu pe utilizator) pentru operatorii de telecomunicatii mobile, insa aceste pierderi vor fi compensate de serviciile broadband.

“Operatorii de telecomunicatii electronice mobile se confrunta cu cateva probleme, si anume saturatia pietei si criza financiara. Estimez ca ARPU in termeni reali se va reduce pentru operatori. Scaderea ARPU va fi compensata de avansul serviciilor de internet fix si mobil, iar pe ADSL vom avea in continuare crestere de 100%”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC).

Saturatia pietei pe serviciile de voce mobila va duce la reducerea numarului de utilizatori prepay in favoarea serviciilor bazate pe un contract.

“Din cauza saturatiei vom avea un declin puternic pe prepay, in timp ce pe postpaid va fi intr-o usoara scadere. La sfarsitul anului trecut, servicile prepay au avut un declin, in timp ce postpaid-ul s-a mentinut cam in aceleasi zone”, a mai spus Nistoran.

Anul acesta, piata de Internet broadband isi va continua ritmul, insa autoritatile trebuie sa sustina dezvoltarea retelelor.

“Crestere va fi pe segmentul internet broadband, iar aici principalul vector este ADSL WiMAX pe care il vom avea anul viitor. Vom vedea o crestere in zona de echipamente pe WIMAX, iar daca Guvernul declara accesul la Internet o prioritate nationala, vom avea cresteri pe zona de infrastructura unde e neaparat nevoie de implicare politica si financiara. Statul trebuie sa aloce bani pentru retele si ma refer la retelele metropolitane”, a mai declarat presedintele ANC.

Desi Radiocom declara in decembrie anul trecut ca in primul trimestru al lui 2009 serviciile WiMAX vor fi disponibile, compania nici nu a demarat lucrarile.

“Pana la sfarsitul acestui an va trebui sa avem servicii WiMAX. Radiocom nu a trecut prin procedura de selectie, insa pot sa spun ca ei sunt in intarziere, din informatiile pe care le detin, Radiocom nu a demarat constructia retelei. Ministrul comunicatiilor trebuie sa urgenteze dezvoltarea retelei pentru ca in acest moment Radiocom plateste penalitati pentru ca nu utilizeaza aceasta frecventa “, ne-a mai declarat Liviu Nistoran.

Numarul utilizatorilor de internet wireless (3G, EDGE, CDMA si EVDO) este estimat pentru tot anul 2008 la 1,7 milioane, iar anul asta presedintele ANC preconizeaza o crestere de 75-80%, pana la 3 milioane de utilizatori.

“Internetul broadband nu va fi afecatat de criza financiara, iar ritmul de crestere se va mentine ca si pana acum“, a mai spus Nistoran.

Numarul de SIM-uri existente la ora actuala in Romania se ridica la 27 de milioane, iar rata de penetrare este peste 130%, insa anul acesta am putea asista la un usor regres al penetrarii vocii mobile.

“Numarul de SIM-uri se ridica la 27 de milioane, iar rata de penetrare este undeva la 130%, insa penetrarea reala estimez ca se ridica la 90% pentru ca nu toate aceste SIM-uri sunt intr-adevar active, o buna parte fiind in perioada de gratie. Pana la sfarsitul acestui an penetrarea in termen de SIM-uri ar putea sa scada. Pe comunicatii mobile am avut cresteri de doua cifre, iar Cosmote si RCS-RDS au fost operatorii care au extins cel mai mult piata”, a mai spus presedintele ANC.

Autoritatea va mari bariera de portari zilnice pana la 1.000 de numere de telefon si va reduce termenul in care un operator este obligat sa porteze un numar la cinci zile.

La sfarsitul saptamanii trecute erau inregistrate 31.000 de cereri de portare si peste 18.000 de numere portate, dintre care 7% reprezentau numere de telefon fix.

Principalele obiective al Autoritatii Nationale pentru comunicatii pentru acest an sunt startul comparatorului de tarife, sustinerea modificarii cadrului legislativ pentru a limita accesul minorilor la site-uri cu continut pornografic, noi analize de piata pe serviciile mobile si fixe, inasprirea monitorizarii si sanctionarea spam-ului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri