Intel, AMD si Via, primii trei producatori de procesoare pentru PC-uri si servere, au resimtit in trimestrul al patrulea o scadere a vanzarilor de microprocesoare ce s-ar putea prelungi pe durata intregului an 2009.
In ciuda eforturilor facute de Intel cu procesorul Atom si aparitiei pietelor de “netbook”-uri si mininotebook-uri care spera sa sprijine intreaga piata de chip-uri, vanzarile trimestriale de procesoare pentru PC-uri au scazut in al patrulea trimestru si au prezentat cel mai mare declin inregistrat vreodata, potrivit unui nou raport de cercetare emis de IDC.

Declinul in piata globala de microprocesoare va continua si in prima jumatate a lui 2009, si va un impact major asupra companiilor Intel si Advance Micro Devices, potrivit IDC.

In total, vanzarile de procesoare de PC-uri au scazut trimestrial cu 17%, iar scaderea anuala a fost de 11,4%, in trimestrul al patrulea din 2008. Aceste cifre reprezinta cel mai mare declin consecutiv de cand compania de cercetare a inceput sa masoare vanzarile de procesoare in 1996.

Stirile vin dupa un alt raport recent care anunta ca piata procesoarelor x86 a primit o lovitura serioasa la sfarsitul lui 2008, dupa ce criza financiara a inceput pe Wall Street.

Totusi, nu toate stirile au fost negative pentru producatorii de chip-uri. Vanzarile de procesoare Atom de la Intel, in principal folosite pentru “netbook”-uri, au echilibrat piata inainte ca declinurile sa devina mult mai mari. Fara vanzarile acestor procesoare pe intreaga piata ar fi o scadere trimestriala de 21,7% si una anuala de 21,6%.

Intel a castigat o cota de piata de 81,9% in trimetrul al patrulea, in crestere cu 1,1% fata de trimestrul anterior. AMD a scazut la 17,7%, dupa ce a pierdut 0,9% din cota de piata. Pentru intreg anul Intel a avut 80,3% din cota de piata, marindu-se cu aproximativ 3%, in timp ce cota de piata a AMD a scazut la 19,2%, dupa ce a pierdut 3,1%.

Previziunile sunt sumbre cel putin pentru primele sase luni din 2009, potrivit IDC.

“Declinul pietei de procesoare din trimestrul al patrulea a fost din cauza scaderii accentuate in sistemul final de cerere care s-a mutat rapid catre furnizorii de PC-uri”, a declarat Shane Rau, analist IDC.

“In timp ce reactiile rapide ale lantului de aprovizionare vor ajuta la evitarea supraabundentei de stocuri, cererea a ramas foarte slaba, ceea ce determina IDC sa estimeze o scadere a vanzarilor trimestriale in ambele jumatati ale anului 2009”, a adaugat Rau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri