Doar 26% dintre romani utilizeaza computerul, iar multi dintre cei care au acces la aceasta tehnologie nu prea stiu sa o foloseasca. Pierderile din cauza utilizarii ineficiente a computerului se ridica la 625 de milioane de euro anual.

Patronii romani pierd anual, din cauza angajatilor care utilizeaza ineficient sau nu folosesc computerul, aproximativ 625 de milioane de euro - se arata intr-un studiu realizat de Fundatia europeana ECDL. Astfel, 90% din solicitarile angajatilor se refera la aplicatiile de procesare a textelor, calcul tabelar si diverse prezentari. Totodata, 88% dintre romani au cerut posta electronica, iar 79% Internet. In schimb, doar 45% dintre angajati doresc sa lucreze cu sistemele specifice companiei, 33% folosesc programe tip si 30% sisteme economice si de personal.

Ineficienta se trage de la scoala

Tendinta romanilor de a se limita la a scrie texte, a comunica pe e-mail sau a utiliza nejustificat Internetul se poate explica prin faptul ca sistemul educational din tara noastra nu este constient de problemele profesorilor. Nici acestia din urma nu realizeaza insa ca piata fortei de munca cere absolventi cu abilitati in utilizarea computerului si nu au o experienta de lucru cu elevii in acest domeniu.

Statisticile arata ca doar 20% dintre profesori stiu sa utilizeze calculatorul. Pe de alta parte, specialistii in domeniu nu au practic nici un interes sa se indrepte spre profesia de dascal, avind in vedere faptul ca piata fortei de munca din Romania ofera salarii peste medie pentru specialistii in informatica. De asemenea, reprezentantii ECDL sint de parere ca dotarea cu computere a scolilor nu se face pe baza numarului de profesori capabili sa predea astfel de cursuri. In ultimii trei ani, liceele din Romania au beneficiat de investitii de peste 80 de milioane de dolari.

Accesul la calculator - o problema

Romania este in urma si in ceea ce priveste numarul de utilizatori ai computerului. Statisticile ECDL arata ca doar 26% dintre romani au acces la un calculator. In schimb, in restul statelor central si vest-europene, ponderea celor care nu utilizeaza in mod frecvent computerul este de doar 50%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri