Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Europa, a inregistrat pierderi puternice in primele trei luni ale anului, de pana la 1,1 miliarde euro, pe fondul presiunii la care au fost supuse business-urile a trei piete cheie in care este prezent gigantul telecom.
Grupul DT, cu sediul in Bonn, a afisat pierderi nete de 1,1 miliarde euro in primul trimestru, in comparatie cu un profit de 924 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, in urma deteriorarii fondului comercial cu pana la 1,8 miliarde euro la subsidiara din marea Britanie, una dintre cele mai importante filiale straine ale grupului, conform comunicatului afisat pe pagina de Internet a companiei.

Profitul net afisat de companie pe intreg anul 2008 s-a situate in jurul valorii de 1,5 miliarde euro.

Performanta slaba a unitatilor T-Mobile din Marea Britanie si Statele Unite, precum si cursul de schimb care a determinat obtinerea unor rezultate sub estimari in cadrul filialei poloneze a grupului, a fortat grupul Deutsche Telekom sa anunte, la sfarsitul lunii aprilie, ca profitul operational anual al companiei ar putea scadea cu 2-4%, de la 19,5 miliarde euro, cat s-a inregistrat in 2008.

Compania anunta, la momentul respectiv, castigurile inainte de dobanzi, taxe, depreciere, amortizare si elemente speciale (EBITDA ajustat) aferente lunilor ianuarie, februarie si martie, care coborasera 5 procente, pana la 4,5 miliarde euro si ca veniturile au ramas neschimbate, la 15 miliarde euro.

“Pe viitor, Deutsche Telekom va avea de suferit de pe urma crizei economice si in alte tari est europene, nu numai in Polonia”, sustine Joeri Sels, analist al DZ Bank, adaugand ca evolutia nefavorabila a valutelor si o performanta sub asteptari in ceea ce priveste SUA, va reprezenta un risc major pentru companie.

Rene Oberman, directorul executiv al companiei, declara ca DT se pregateste sa faca noi investitii in Statele Unite, cu scopul de “a-i prinde din urma” pe cei trei mari rivali ai sai, si sa taie costurile in Polonia. In ceea ce priveste Marea Britanie, Deutsche Telekom lua in considerare orice optiune, inclusiv renuntarea la divizia de telefonie mobila sau chiar achizitia unui concurent de pe piata respectiva.

Deutsche Telekom, se afla, saptamana trecuta, sub presiunea actionarilor principali, guvernul german si fondul de investitii Blackstone, care detin 32 si, respectiv, 5% din companie, pentru a vinde divizia de telefonie T-Mobile din Marea Britanie, potrivit Financial Times.

Totusi, in aceeasi zi in care DT si-a afisat rezultatele trimestriale, T-Mobile Marea Britanie a anuntat numirea in functie a noului managing director al companiei, in persoana lui Richard Moat, fostul CEO al Orange Romania.

Dupa ce rezultatele trimestriale au fost publicate, directorul executiv al Telekom declara ca primele trei luni ale lui 2009 au lasat compania pe o “pozitie stabile”, in ciuda problemelor aparute pe anumite piete in care este prezent operatorul de telefonie mobila.

Deutsche Telekom a cumparat, anul trecut, o participatie de 25% de actiuni in cadrul grupului elen de telefonie OTE, care detine operatorul local Cosmote.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri