A fost prezentata o tehnologie care ar putea permite construirea unor computere de mii de ori mai puternice decat cele folosite in prezent. E posibila inlocuirea \"batranilor\" tranzistori cu niste componente de dimensiunea unor molecule.
Tranzistorii sunt componente care stau la baza echipamentelor electronice. Acestia au inlocuit lampile electronice la scurta vreme dupa aparitia lor, in urma cu o jumatate de secol.

Grupul de oameni de stiinta Quantum Science Research (QSR) de la HP Labs a prezentat recent tehnologia crossbar latch, care face sa nu mai fie nevoie de tranzistori. "Reinventam computerele la scara moleculara", a declarat Stan Williams, directorul QSR. "Crossbar latch ofera un element-cheie necesar construirii unui computer, folosind componente a caror dimensiune este de ordinul nanometrilor (de mii de ori mai mici decat grosimea firului de par n.r.), usor de contruit si la preturi accesibile", a explicat omul de stiinta.

INLOCUITOR PENTRU SICILIU.

Cercetatorii spun ca aceste componente electronice minuscule vor ajunge sa inlocuiasca tehnologia bazata pe siliciu, ale carei limite fizice se estimeaza ca vor fi atinse in circa zece ani. E vorba de informatica la scara moleculara.

In prezent, QSR studiaza modul in care pot fi fabricate economic si in cantitati de masa astfel de componente minuscule. "Prin crossbar latch avem acum componenta finala necesara din punct de vedere teoretic pentru executarea multiplelor etape de procesare necesare calculelor la scala nanometrica", a explicat Duncan R. Stewart, cercetator la QSR.

Cercetarile lor au fost suportate partial de Agentia pentru Proiectele Speciale de Cercetare in Domeniul Apararii a SUA (DARPA Defense Advanced Research Projects Agency).

EVOLUTIE

"Tranzistorii vor continua sa fie folositi in anii urmatori in circuitele din siliciu conventionale, dar s-ar putea sa fie inlocuiti in computere,asa cum ei insisi au inlocuit tuburile electronice si cum tuburile electronice au inlocuit releele electromagenetice" - Phil Kuekes, senior computer architect la QSR

TEHNIC

Noua tehnologie crossbar latch consta intr-un singur fir de dimensiuni microscopice, care actioneaza ca o linie de semnal, intersectata de doua linii de control printr-o conexiune electrica comutabila la scara moleculara. Prin aplicarea unei secvente de impulsuri de tensiune, latch-ul poate executa operatiunea NOT, una dintre operatiile logice de baza ce se pot executa intr-un circuit primar, alaturi de AND si OR, si care este esentiala pentru efectuarea calculelor obisnuite. In plus, ea poate restabili un nivel logic dintr-un circuit la valoarea sa de tensiune ideala, permitand unui proiectant sa inlantuie mai multe porti simple pentru efectuarea calculelor. Circuitele standard de semiconductoare necesita trei tranzistori terminali pentru efectuarea operatiei NOT si refacerea semnalelor. Totusi, specialistii spun ca tranzistorii nu vor putea fi micsorati la dimensiunea catorva nanometri. Exista mari sanse ca reducerea drastica a dimensiunilor sa-i faca functionali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri