Dupa ce in august 75% dintre actionarii Flamingo International au acceptat planul de recapitalizare cu 7 milioane de euro propus de Dragos Simion, presedintele de atunci al Consiliului de Administratie, la conducerea retailerului a fost numit Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, cel care a devenit actionarul principal al grupului cu 39,5% dintre actiuni in urma retragerii fondului de investitii QVT.
Schimbarile importante de management la Flamingo care au inceput in luna iulie, cand Jiri Rizek, directorul general din ultimii doi ani a fost inlocuit cu Stefan Treiber si au continuat in august in privinta altor trei functii de conducere (deputy CEO, director financiar si program manager) au culminat ieri prin numirea lui Alexander Bogdan Adamescu ca presedinte al Consiliului de Administratie in locul lui Dragos Simion, cel care ocupa aceasta functie din ianuarie 2008.

Alexander Adamescu este fiul omului de afaceri Dan Adamescu, patronul Unirea Shopping Center si cel care detine prin companiile Nova Trade si Astra 17,5% din actiunile Flamingo, al treilea retailer de electrocasnice pe piata locala cu afaceri de 203 milioane de euro in 2008.

“Practic, se schimba leadership-ul, cine detine conducerea are posibilitatea sa-si numeasca propriile persoane, iar familia Adamescu prin Nova Trade si Astra si-a asumat acest lucru si a numit un nou presedinte. Asa se intampla. Nu m-am trezit eu dimineata ca nu mai vreau sa fiu presedintele Flamingo, este o decizie a noului actionariat impusa de realitatea economica”, a declarat, pentru Wall-Street, Dragos Simion, fostul presedintele al Flamingo International.

Modificarile de actionariat au aparut pe 14 septembrie cand fondul american de investitii QVT a vandut pachetul de 21,96% de actiuni pe care il detinea in companie pentru aproximativ 1,2 milioane de euro, capitalul fiind transferat catre Midfair Management Services SRL Bucuresti, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Bursei.

Compania care activeaza pe piata de consultanta in afaceri si management si are sediul in centrul comercial Unirea Shopping Center, detinut de Adamescu apartine in proportie de 99,98% Midfair Limited cu sediul in Cipru, restul de actiuni de 0,02% fiind controlate de Sorin Manea, administratorul societatii.

Astfel, actionarul principal al Flamingo devine Dan Adamescu cu 39,5% din actiuni, ceilalti actionari importanti ai Flamingo fiind Daniel Cinca, care detine 25,19% din capital si Alexandru Ion Tiriac cu o participatie de 5,12%.

“Cine controleaza firma din punct de vedere al actionariatului decide si conducerea grupului si este posibil sa mai fie schimbari. Mai ales ca domnul Stefan Treiber (n.red. directorul general al Flamingo numit in luna iulie), are o pozitie interimara si este normal ca dupa aceea actionariatul sa numeasca pe cine doreste”, a mai declarat Simion.

Din cauza scaderii pietei de electrocasnice cu 50% in prima jumatate a acestui an, Flamingo a inregistrat pe primul semestru afaceri de 44,9 milioane de euro, mai putin cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce a dus la scaderea numarului de angajati de la 1.100 in 2008 la 750 in august anul acesta.

Astfel pentru revigorarea companiei au fost propuse doua planuri, cel al QVT care cerea insolventa Flamingo si cel conceput de Dragos Simion care solicita actionarilor refinantarea companiei cu 7 milioane de euro, mai mult decat capitalizarea companiei pe Bursa de 5,7 mil. euro in 2005.

La inceputul acestei luni, la doua saptamani dupa ce 75% dintre actionari au acceptat planul lui Simion, QVT a cerut in instanta anularea deciziilor.

“QVT este un fond care adesea nu tine cont de interesele companiilor in care investeste, ci mai curand cauta sa obtina castiguri pe seama si in detrimentul celorlalti actionari”, declara in urma cu o luna Dan Adamescu cu privire la cererea QVT de intrare in insolventa a retailerului.

Potrivit informatiilor detinute de Flamingo, fondul de investitii va renunta la actiunile in instanta impotriva companiei.

“Iesirea QVT din actionariat elimina planul alternativ, mai ales ca atat eu cat si ceilalti actionari am dorit recapitalizarea. Cea mai mare realizare de cand sunt presedintele Flamingo este faptul ca firma este in picioare si se relanseaza. Daca mergeam pe planul QVT probabil acum eram in insolventa. In 11 luni de criza, firma este viabila si faptul ca am trecut peste momentele grele este o mare realizare”, a incheiat Simion.

Dragos Simion a absolvit in anul 1992 Facultatea de Automatica – Sectia Calculatoare in cadrul Universitatii din Craiova ,iar, in 1995, a terminat programul MBA in International Business la Norwegian School of Economics and Business Administration, Bergen, Norvegia.
Anterior Flamingo, Simion a mai lucrat pentru firma de consultanta Booz-Allen&Hamilton, fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si societatea de administrare de investitii Quadrant Asset Management.

In 2001, Dragos Simion s-a alaturat Flamingo in calitate de consultant financiar principalul obiectiv fiind listarea la Bursa fie a intregului grup fie a unei companii.

In 2008 a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie al Flamingo International.

Alexander Bogdan Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost numit la sfarsitul lunii aprilie in Consiliul de Administratie al Flamingo.
Acesta se ocupa de afacerile familiei si este o prezenta la fel de discreta ca si tatal sau, omul de afaceri Dan Adamescu, unul dintre cei mai bogati romani.

Dan Adamescu detine Unirea Shopping Center, Astra Asigurari, hotelul Rex din Mamaia, compania de constructii Baumeister si Medien Holding, actionarul principal in societatea "R", care editeaza cotidianul "Romania Libera".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri