Comisia Europeana (CE) a adoptat orientarile privind aplicarea normelor in materie de ajutor de stat, prevazute in tratatul de aderare, in cazul finantarii din fonduri publice a retelelor in banda larga, pentru ca statele membre sa extinda dezvoltarea acestui domeniu.
De asemenea, orientarile contin dispozitii specifice privind dezvoltarea retelelor de acces de generatia urmatoare, care permit acordarea de sprijin public pentru a incuraja investitiile in acest sector strategic, fara a se denatura nejustificat concurenta, arata NewsIn.

"Orientarile ofera statelor membre si autoritatilor publice un instrument complet si transparent, pentru a se asigura ca planurile lor de finantare publica a benzii largi sunt conforme normelor UE privind ajutorul de stat. Prin urmare, orientarile vor facilita extinderea generalizata a retelelor in banda larga de mare si foarte mare viteza, sporind competitivitatea europeana si contribuind la construirea unei societati bazate pe cunoastere in Europa", a declarat comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes.

Orientarile subliniaza diferenta intre zone competitive (zone "negre") in care nu trebuie acordat ajutor de stat si zone neprofitabile sau nedeservite (zone "albe" si "gri") in care ajutorul de stat poate fi justificat, daca sunt indeplinite anumite conditii. Acestea stabilesc mai multe garantii esentiale (precum cartografiere detaliata, licitatie deschisa, obligatie de acces sau neutralitate tehnologica si mecanisme de recuperare) pentru a se promova concurenta si a se evita excluderea investitiilor private.

Desi investitiile in retele in banda larga de mare si foarte mare viteza trebuie sa fie efectuate in primul rand de operatori privati, ajutorul de stat poate juca un rol esential in extinderea acoperirii in banda larga in zone in care operatorii de piata nu intentioneaza sa aloce fonduri.

"Obiectivul esential al Orientarilor privind banda larga este de a incuraja o extindere globala si rapida a retelelor in banda larga, fara a se aduce atingere dinamicii pietei si concurentei intr-un sector care este deplin liberalizat", se mai arata in comunicatul CE.

Totodata, orientarile prevad ca ori de cate ori se acorda ajutor de stat operatorilor privati, acesta trebuie sa stimuleze concurenta, prin impunerea obligatiei ca beneficiarul sa demonstreze accesul liber al operatorilor terti la reteaua finantata din fonduri publice.

Investitiile in retelele in banda larga reprezinta o parte esentiala a Planului european de redresare economica, caruia Comisia i-a alocat 1,02 miliarde euro, prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala, in scopul extinderii serviciilor de internet in banda larga in zonele rurale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri