Ministrul MCSI a declarat ca CE va demara a doua faza de infringement pentru incalcarea obligatiilor in domeniul comunicatiilor daca ordonanta privind infiintarea ANCOM nu va fi aprobata curand de Senat, adaugand ca joi va pleca la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii CE.
"Miercuri am initiat o nota in Guvern prin care am atentionat asupra necesitatii urgentarii acestei aprobarii, astfel incat toate demersurile pe care le-am facut pana acum sa nu fie inutile. Maine (luni-n.r.) la coalitie o sa insist ca aceasta ordonanta sa fie trecuta cu prioritate pe ordinea de zi a Senatului. Am facut adresa oficiala presedintelui Senatului pentru urgentarea aprobarii ordonantei. Ordonanta prevede clar independenta ANCOM-ului si modul in care sa desemeneaza conducerea institutiei. In acest moment, consider ca este inadmisibil ca o ordonanta sa stea sase luni de zile in Senat si sa nu fie aprobata", a declarat ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu (foto), potrivit NewsIn.

Acesta a specificat ca joi (1 octombrie) va pleca la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii CE toate aceste aspecte. "Joi voi pleca cu o delegatie, la Bruxelles, pentru a discuta toate aceste aspecte, impreuna cu fondurile structurale si partea de broadband", a precizat ministrul.

In data de 29 ianuarie, Comisia Europeana a transmis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere - prima etapa a actiunii de infringement - pentru incalcarea obligatiei de garantare a independentei autoritatii nationale de reglementare in domeniul comunicatiilor. Procedura de incalcare a Tratatului UE (infringement) de catre Romania a fost demarata din cauza imixtiunii in 2008 in independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor (ANC).

Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding i-a dat, la acel moment, asigurari ministrului MCSI ca masura nu este indreptata impotriva noului guvern, ci este o urmare a actiunilor fostului guvern Tariceanu, care a incalcat independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor, concediindu-l pe seful acesteia si restructurand-o nemotivat.

In timpul guvernarii Tariceanu, Romania a primit deja doua scrisori de avertizare din partea comisarului Viviane Reding, dupa ce seful fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis, iar autoritatea a fost restructurata prin ordonanta de urgenta.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii s-a infiintat in martie, prin reorganizarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), care s-a desfiintat. Astfel, noua entitate va functiona in noua structura sub control parlamentar si va fi finantata integral din venituri proprii. Aceasta va fi condusa de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului. Ordonanta a fost transmisa Parlamentului spre dezbatere si aprobare. Aceasta a fost adoptata doar de Camera Deputatilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri