Salariile principalilor executivi ai producatorului software Microsoft au scazut pe parcursul celui mai dificil an financiar din istoria companiei, scrie The Telegraph.

Potrivit documentelor financiare emise de Comisia de Valori Mobiliare din SUA (SEC), producatorul american de software a redus sumele acordate pentru plata de salarii a principalilor executivi ca urmare a celei mai mari scaderi a veniturilor si a deciziei de a concedia 5000 de angajati.

Desi majoritatea executivilor de top ai companiei au resimtit o crestere a salariilor de aproximativ 20.000 dolari, pachetele salariale au scazut cu aproximativ 22% facand o medie a bonusurilor si a cresterii foarte mici a actiunilor.

In anul financiar 2009, directorul executiv Steve Ballmer a castigat 1,26 milioane dolari, in scadere de la 1,35 milioane dolari, cat era in urma cu un an, in timp ce directorul operational Kevin Turner a resimtit o erodare a salariului de la 8,6 milioane dolari la 5,4 milioane dolari, in acest an.

Salariul directorului financiar Christopher Liddel s-a redus cu 28% la 3,5 milioane dolari. Cel mai mare salariu al companiei detinut de Robbie Bach, executivul ce a gestionat dezvoltarea consolei de jocuri Xbox si a playerului portabil de muzica Zune, a scazut de la 8,2 milioane dolari in 2008 la 6,2 milioane dolari in acest an.

Singurul executiv al carui salariu a crescut a fost Stephen Elop, care conduce divizia business a companiei. Salariul sau a crescut de la 4 milioane dolari, anul trecut, la 4,8 milioane in acest an, mare parte atribuindu-se faptului ca s-a alaturat unui segment al companiei care a evoluat fara dificultati in ultimul an financiar.

In ciuda problemelor fara precedent ale companiei, cum ar fi primele disponibilizari masive din istoria de 34 de ani a companiei, si primului declin de cand compania a devenit publica in 1986, totusi directorul executiv al companiei a primit in acest an un bonus de 600.000 dolari.

Pe langa mediul economic dificil in care s-a aflat la acest declin se mai adauga si o serie de procese in instanta, cum ar fi disputa cu regulatorii europeni.

Desi executivii vor primi salari si bonusuri mai mici, acestia nu vor fi foarte afectati avand in vedere dividendele pe care le detin. De exemplu, Ballmer ramane unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei datorita participatiei pe care o detine in compania Microsoft, averea s-a fiind estimata la 11 miliarde dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri