In ciuda faptului ca per total, in 2009, piata IT ar putea scadea cu 15%, o imbunatatire se va resimti abia in al doilea trimestru al anului viitor, doar daca actuala criza politica nu va continua, conform lui Eugen Schwab-Chesaru, managing director Pierre Audoin Consultants (PAC), companie de cercetare si consultanta strategica pentru industria de soft si servicii informatice.
“Piata IT in general (reprezentata de segmentele hardware, software, servicii) a scazut cu aproximativ 25% de cand a inceput criza, insa, per total pentru 2009 se asteapta la o scadere a ritmului pana spre 15%. Inca mai sunt multe necunoscute la mijloc, mai ales in zona licitatiilor publice care, pentru a se transforma in venituri, trebuie finalizate, contractate, livrate si facturate”, a spus Eugen Schwab-Chesaru (foto) pentru Wall-Street.

Insa, in conditiile in care actuala criza politica din Romania va continua si in anul urmator, piata de profil s-ar putea sa nu prezinte imbunatatiri din al doilea trimestru al lui 2010, dupa cum spune directorul general PAC.

De la inceputul anului, s-a putut observa un interes din ce in ce mai scazut pentru noile sisteme software de amploare. In plus, s-a renuntat, cel putin temporar, la contractele de mentenanta pentru unele sisteme software, iar proiectele mari au fost amanate, ba chiar unele din ele abandonate.

“Acestea au fost inlocuite de proiecte mici, cu presiune pe pret si retur pe investitie cat mai rapid. Totodata, achizitiile de echipamente (hardware) au fost mult diminuate, preferandu-se incheierea unor contracte de mentenanta sau chiar out-tasking pentru infrastructura”, a adaugat Schwab-Chesaru.

Solutiile de nisa cu investitii initiale moderate au fost mult mai bine primite in perioada de criza decat solutiile mari, generaliste.

“Caracteristicile principale ale domeniului IT, ca si a altor industrii afectate de criza, au fost bugetele reduse. Ele au coborat cu 15-25%, iar proiectele pentru firme IT cu 10-30%, intrucat aici discutam de o plaja larga, unde situatiile difera de la un sector la altul si de la o companie la alta”, a mai spus reprezentantul Pierre Audoin Consultants.

In prezent, principalul risc al firmelor care opereaza in sectorul tehnologiei informatiei este legat de lipsa unei viziuni si strategii pe termen mediu si lung. In aceste conditii, Eugen Schwab-Chesaru crede ca axarea pe “supravietuire” in 2009 constituie un scop laudabil, insa pentru 2010 – 2012 – “o catastrofa”.

Totodata, el este de parere ca, in afara problemelor ridicate de criza economica, companiile IT din Romania se confrunta si cu altele, ca de exemplu oprirea investitiilor in resursele umane, in solutii inovatoare sau in noi parteneriate pentru viitor.

Referitor la potentialele fuziuni si achizitii ale sectorului in cauza, Schwab sustine ca s-ar putea vedea tranzactii in ultimul trimestru al anului.

“De la inceputul crizei si pana acum, acest segment a inghetat total. Este posibil ca T4 din 2009 sa aduca ceva tranzactii, insa abia la anul vom vedea semnate cateva deal-uri.”

In continuare, el opineaza ca piata va creste in 2010 comparativ cu 2009, insa cu un procent mai mic decat cel cu care a scazut in acest an fata de precedentul.

“Astfel, in absenta unor proiecte guvernamentale care sa schimbe peisajul pietei, nu cred ca inainte de 2011 vom regasi cifrele din 2008. Potentialul ramane, Romania e atractiva ca piata pentru investitii in companii IT, iar nevoia de tehnologie ramane, doar ca ea trebuie corelata cu resurse financiare (proprii, fonduri europene sau credite bancare) si cultura IT”, conchide seful PAC.

Pierre Audoin Consultants (PAC) are un birou regional la Bucuresti, echipa de consultanti din Romania fiind responsabila de regiunea Europa Centrala si de Est (Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Ungaria).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri