Este in interesul Romaniei si al progresului economic si social al tarii ca toate fortele politice sa fie unite astfel incat actuala perioada de incertitudini sa fie depasita cat mai repede posibil, a declarat Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei la Bucuresti.
„Romania are nevoie de stabilitate politica pentru a oferi investitorilor conditii economice propice deciziilor pe termen lung. Prioritatea investitorilor este de a se afla intr-un mediu favorabil business-urilor, in care predictibilitatea si responsabilitatea pentru deciziile politice sunt garantate. Investitorii nu se uita atat de mult la politica de zi cu zi, ei au o perspectiva mai larga. Insa, in cele din urma, ei au in vedere un risc al investitiei si ar putea deveni mai precauti in a lua noi decizii de investitii daca actuala criza se prelungeste”, a spus Michael Schwarzinger (foto) intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit acestuia, investitorii austrieci au strategii pe termen lung, ceea ce inseamna ca „sunt aici pentru a ramane si ca urmaresc cu atentie evenimentele din Romania”. Ambasadorul considera insa ca observatorii straini nu sunt ingrijorati de actuala situatie politica in ceea ce priveste “un discurs politic legitim intre partidele politice sau chiar intre presedinte si noul guvern”. “Ideea este ca legile sunt intr-adevar respectate, iar sistemul judiciar functioneaza independent si adecvat”, a subliniat ambasadorul.

Michael Schwarzinger a explicat totodata ca „business-urile se pot dezvolta doar daca parlamentul adopta noi legi, autoritatile isi desfasoara eficace activitatea administrativa, iar curtile functioneaza asa cum trebuie”.

Intrebat daca investitorii austrieci si-au exprimat, pana acum, temeri privind actuala situatie politica din Romania, ambasadorul a raspuns: „Curtile independente si eficiente sunt coloana vertebrala a unei economii de piata. Daca politicienii ar influenta in mod direct sectorul judiciar, ingrijorarile ar fi evidente. Legile trebuie sa fie respectate, deciziile Inaltei Curti trebuie sa fie respectate de orice guvern”.

Ambasadorul Austriei la Bucuresti a mai declarat ca este in interesul Romaniei si al progresului economic si social al tarii ca toate fortele politice sa fie unite astfel incat actuala perioada de incertitudini sa fie depasita cat mai repede posibil. In plus, el a aratat ca interesele partidelor politice nu ar trebui sa se afle in prim-plan, ci stabilitatea politica si consensul partilor.

„Austria si Romania sunt prieteni apropiati si parteneri. Sper ca Romania sa depaseasca aceasta situatie dificila in spiritul statului de drept si in conformitate cu valorile democratice europene comune. Cea mai buna cale este sa se ajunga la situatia prevazuta in Constitutie, si anume la o functionare adecvata a tuturor institutiilor statului pentru binele tarii”, a mai declarat Michael Schwarzinger.

Austria este cel de-al doilea mare investitor strain in Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei privind repartizarea pe tari de origine a soldului investitiilor straine directe la 31 decembrie 2010. Astfel, Austria ocupa locul secund, cu 9,3 miliarde de euro, reprezentand 17,8% din totalul de 52,6 miliarde de euro. Primul loc il ocupa Olanda, cu o valoare de 10,9 miliarde de euro, adica 20,7% din total.

La nivelul anului 2010, in Romania activau peste 5.900 de firme austriece, cu 100.000 de angajati. Cele mai importante si totodata vizibile companii austriece care opereaza pe piata din Romania sunt, printre altele, OMV Petrom (producator de titei si gaze), Raiffeisen Bank (banca), Volksbank (banca), Holtzindustrie Schweighofer (prelucrare a lemnului).

Michael Schwarzinger este ambasador extraordinar si plenipotentiar al Austriei in Romania si Republica Moldova din octombrie 2010. Schwarzinger este doctor in filologie, iar intre 2001 si 2006 a fost ambasadorul Austriei in Lituania.

Citeste si O vara cu politicieni care arata ca nu am evoluat: cum ne mancam intre noi fara investitii straine






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri