Romania este un partener economic, politic si cultural foarte important pentru Spania, iar acest parteneriat poate deveni si mai puternic, mai multi investitori spanioli fiind interesati sa investeasca in Romania. Dar acesti investitori vor sa vina intr-o tara care sa le asigure un mediu legislativ stabil, iar conditiile agreate la inceput sa ramana aceleasi pe toata durata colaborarii.


“Investitorii spanioli din Romania sunt foarte multumiti, le place ca romanii sunt seriosi si muncitori. Sunt si alte companii spaniole interesate sa investeasca aici, insa nu depinde doar de ei: guvernul roman are niste responsabilitati, trebuie sa ii stimuleze si, cel mai important, sa le asigure un mediu legislativ stabil. De exemplu, companiile spaniole din domeniul energiei regenerabile, care au investit aproape 900 de milioane de euro in Romania, nu au cum sa se bucure ca se schimba regulile in timpul jocului”, a declarat E.S. Dl. Manuel Larrotcha, ambasadorul Spaniei la Bucuresti, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Iar pentru spanioli a gasi alte tari in care sa investeasca nu este deloc greu, avand in vedere ca in peste 20 de tari, din America si Africa, spaniola este limba oficiala.

Aceasta politica de a schimba regulile in timpul jocului poate impinge companiile cu capital spaniol sa isi orienteze investitiile in alte tari. Spania este o tara norocoasa pentru ca in peste 20 de tari spaniola este limba oficiala, ne simtim acolo ca acasa si suntem bineveniti.

Spania, unul dintre cei mai importanti parteneri economici

Atat in ceea ce priveste schimburile comerciale bilaterale, cat si daca luam in considerare investitiile spaniole, Spania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Romaniei.

Potrivit ambasadorului spaniol, in 2018, schimburile comerciale intre cele doua tari s-au ridicat la valoarea de circa 4 miliarde de euro: exporturile spaniole in Romania au fost de 2,1 miliarde de euro, in timp ce Romania a exportat in Spania produse in valoare de 1,9 miliarde de euro.

“Dacia este foarte apreciata in Spania, insa facem schimb si de produse alimentare - de exemplu ulei de masline (Spania este lider mondial in productia de ulei de masline), componente electrice, produse agricole sau haine”, explica ambasadorul.

Spania ocupa locul 7 in randul investitorilor straini in Romania, cu un volum al investitiilor de 1,5 miliarde de euro. Majoritatea sunt concentrate in industria modei, real estate, infrastructura, agicultura, sectorul bancar, energie regenerabila, retail, turism si industie grea.

Romania trebuie sa ramana intre peretii UE si NATO

Potrivit diplomatului spaniol, alti investitori urmeaza sa isi faca aparitia in Romania, protestele din ultima perioada nefiind un motiv de ingrijorare pentru acestia.

Investitorii nu sunt speriati de protestele din Romania. Business-ul e business, daca este o oportunitate de a face afaceri undeva, invesesti. Anul trecut, Spania a inregistrat un volum record de investitii straine, 40 de miliarde de euro, in conditiile in care in ultimii 4-5 ani Spania nu a avut stabilitate politica si s-a confruntat cu problemele teritoriale din Catalonia.

Acesta spune, totusi, ca politicienii trebuie sa fie ingrijorati de acest miscari sociale care sunt semnale clare ca ceva nu este in regula cu democratiile europene.

“Uitati-va la Franta – o mare putere europeana -, oamenii ies in strada, incendiaza masini pentru ca sunt nefericiti, ceea ce inseamna ca serviciile oferite de guvernul francez nu sunt suficient de bune. Si in Romania, ca si in alte tari, oamenii din strada trimit un mesaj foarte important care ar trebui inteles cum trebuie de liderii politici”, este de parere spaniolul.

Acesta completeaza ca exista o limita in instabilitatea politica – poti avea un mediu mai mult sau mai putin stabil, dar intre “peretii" UE si NATO: vine un Guvern de stanga, navighezi mai la stanga, apoi te duci mai la dreapta cu unul de dreapta...important este sa te mentii intre acesti "pereti".

Cum a devenit Spania tara cu a doua cea mai mare retea mondiala de trenuri de mare viteza

La finalul anului trecut, rata de absorbtie a fondurilor europene in cazul Romaniei era de aproximativ 20,3%, fata de 22% media UE. Spaniolul considera insa ca aceasta problema nu este un specifica Romaniei, toate statele UE s-au confruntat sau se confrunta cu aceasta dificultate.

“Fondurile europene sunt greu de manageriat si trebuie sa inveti tehnici care te ajuta sa identifici proiecte eligibile. Odata identificate aceste proiecte, trebuie descrise cat mai bine in termenii acceptati de UE”, spune aceasta.

Iar pentru a indeplini cat mai bine conditiile impuse de UE, spaniolii s-au dus la scoala: intre anii '90 -'95, dupa ce tara a aderat la UE, mii de spanioli au studiat accesarea si managementul fondurilor europene, care a devenit chiar specialitate de studiu la universitate. Dupa 5 ani de studiu, spaniolii au devenit experti in fonduri europene.

Datorita acestor specialisti si a utilizarii corecte a fondurilor europene, Spania are azi a doua cea mai mare retea de trenuri de mare viteza din lume, dupa China. Si infrastructura rutiera a fost facuta, in cea mai mare parte din fonduri europene, iar acum toate cele 50 de provincii spaniole sunt conectate intre ele prin autostrazi.

Romanii, cea mai mare comunitate straina din Spania

Ca si in alte tarii europene, ponderea persoanelor in varsta este in crestere si in Spania. In acest context, spaniolii au nevoie de forta de munca pe care o importa din America de Sud sau Africa, dar, mai ales din Romania.

“Romanii reprezinta cea mai mare comunitate de straini din Spania la ora actuala, in crestere de la an la an. Lucreaza in industrie, constructii, sistemul bancar, sanatate, turism, arhitectura, agricultura, educatie, practic in toate domeniile”, spune ambasadorul Spaniei.

Iar aceasta colaborare este una de tipul win-win, atat pentru angajatorii spanioli, cat si pentru romanii care lucreaza acolo.

Acesti oameni imbunatatesc imaginea Romaniei in afara. De exemplu, este un mic orasel, in sudul Spaniei, in provincia Sevilla, unde cea mai buna eleva din scoala publica de acolo este o romanca.

Spaniolul mai adauga ca majoritatea romanilor cu care a vorbit au spus ca s-ar intoarce in Romania atunci cand li se vor oferi aceleasi conditii de trai ca si in strainatate.

Citeste si: Modelul DACIA poate transforma Romania intr-un hub industrial

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri