Acest an a fost marcat de cel mai mare declin al cheltuielilor globale din IT, desi companiile tehnologice pot consimti o revenire de la punctul critic in care s-a aflat industria, declara Peter Sondergaard, analist sef al grupului de cercetare Gartner.

Pana la finalul acestui an, cheltuielile globale din IT ar putea sa scada la 3.200 miliarde dolari, cu aproape 6% mai putin fata de anul anterior. Din cauza dimensiunii pietei, diminuarea cheltuielilor a lovit dur industria IT.

In urma cu un an, Gartner a anticipat un declin de 4%, insa lucrurile au inceput sa se inrautateasca rapid. Sondergaard a declarat ca veniturile din IT au trecut de pragul critic, in special dupa programele de stimulare economica din intreaga lume.

Ca rezultat, Gartner se asteapta ca sistemele sanitare, utilitatile si cheltuielile guvernamentale sa conduca la redresarea industriei. In timp ce o crestere a cheltuielilor este de asteptat sa aiba loc anul viitor, cheltuielile nu se vor intoarce la nivelurile din 2008 pana in 2012, a declarat analistul.

Segmente ca fabricarea, distribuirea, retailul si telecomul nu vor inregistra o revenire anul viitor, a declarat acesta. Industria serviciilor financiare ar putea sa revina la cheltuieli spre sfarsitul primei jumatati a lui 2010.

In interiorul companiilor individuale, companiile cheltuiesc in arii ca software sau servicii, sau aplicatii furnizate prin Internet, precum si analize ale companiilor si alte servicii informative.

Analistul a declarat ca va continua restrangerea cheltuielilor din hardware, precum si din serviciile de consultanta, dat fiind raportul recent al International Business Machines privind veniturile din al treilea trimestru. De asemenea, companiile producatoare de soft-uri ca SAP si Oracle ar putea sa resimta o scadere a cheltuielilor dupa ce companiile au renuntat la actualizarea programelor existente, a declarat acesta.

Pe partea de consumer, vanzarile hardware ar putea inregistra o crestere multumita lansarii sistemului de operare Windows 7 de la Microsoft. Companiile vor adapta incet sistemul de operare, desi actualizarile corporate nu vor incepe inainte de sfarsitul celui de-al doilea trimestru, a declarat Peter Sodergaard (foto).

De asemenea, compania a oferit prima previziune pentru 2010, proiectand o revenire de 3,3% dupa un declin de 5,2% in acest an. Gartner a estimat un declin de 6% pentru 2009 la 3.200 miliarde dolari, mult peste estimarea anterioara. "2010 va fi un an al oscilatiei intre costuri, risc si crestere", a declarat analistul-sef Peter Sondergaard. El a adaugat ca directorii din IT ai companiilor nu preconizeaza o crestere a bugetelor IT anul viitor.

Segmentul computerelor hardware a suferit cel mai mult, Gartner proiectand o scadere a cheltuielilor cu 17% in acest an. Compania a anticipat o stagnare pentru 2010. Piata telecomunicatiilor ar putea sa scada cu 4% in acest an si ar putea sa inregistreze o crestere de 3,2% anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri