Parlamentul European a aprobat plata a 5,55 milioane euro de la Fondul de ajustare la globalizare pentru regiunea germana Renania de Nord-Westfalia, dupa inchiderea fabricii Nokia, in urma careia peste 1.300 persoane si-au pierdut slujbele, a anuntat biroul pentru Romania al PE.
Astfel, 1.337 de persoane si-au pierdut locurile de munca in perioada 30 iulie - 29 noiembrie 2008 in urma inchiderii fabricii Nokia din Bochum si a delocalizarii productiei de telefoane mobile in China, in Coreea de Sud, in India, in Mexic si in Brazilia, conform NewsIn.

Acest ajutor nu ia in calcul pierderea locurilor de munca in Bochum, in urma delocalizarii in alte tari ale UE, intre care Romania, se mai precizeaza in comunicat.

Disponibilizarile afecteaza forta de munca din Bochum, Gelsenkirchen, Recklinghausen si Dortmund, orase avand in mod traditional o rata a somajului mai ridicata decat restul celor din Renania de Nord-Westfalia ori din intreaga Germanie.

Autoritatile germane au confirmat ca ajutoarele din cadrul acestui fond nu inlocuiesc masurile care tin de responsabilitatea companiei si au dat asigurari ca actiunile de sprijin se adreseaza lucratorilor individuali si nu pot fi folosite pentru restructurarea companiilor sau a sectorului. De asemenea, au confirmat ca actiunile nu vor beneficia si de alte ajutoare din partea UE.

Din cele 1.337 de disponibilizari, 1.316 beneficiaza de aceste masuri de sprijin, care includ ajustari pe termen scurt pentru a asigura mijloacele de subzistenta lucratorilor care accepta sa plece la o alta companie prin transfer, calificari de baza pentru a mentine si a imbunatati sansele de angajare ale lucratorilor cu calificari slabe, cursuri individuale de formare pentru lucratorii in cazul carora cursurile de formare in grup nu pareau a conduce la rezultatele dorite.

De asemenea, vor fi organizate cursuri de formare pentru grupuri pentru lucratorii care aveau cunostintele profesionale de baza, dar nu si despre progresele tehnice recente, grupuri similare pentru a incuraja o mai mare autonomie in cadrul unor categorii defavorizate de lucratori.
In plus, vor fi acordate sprijin pentru solicitari de munca in strainatate, sprijin pentru inceperea unei noi activitati profesionale, consiliere si masuri de sprijin, incluzand asumarea responsabilitatii pentru lucratorii care nu si-au gasit un loc de munca la inchiderea companiilor de transfer.

In ansamblu, costurile acestor actiuni ating 11,1 milioane euro, din care jumatate, respectiv 5,55 milioane euro, va fi furnizata de Fondul de ajustare la globalizare.

Raportul Parlamentului European a fost adoptat cu 598 voturi pentru, 49 impotriva si 30 de abtineri.

Fondul de ajustare la globalizare are ca obiectiv sprijinirea lucratorilor, in principal in regiunile si in sectoarele care au fost dezavantajate de schimbarile dintr-o economie globalizata. Acesta dispune de un buget anual potential de 500 milioane euro destinat sa favorizeze reintegrarea muncitorilor in campul muncii.

Fondul de ajustare la globalizare a mai fost utilizat in acest an in trei cazuri. Astfel, Spaniei i-au fost acordate 2,7 milioane euro pentru industria de automobile si 3,3 milioane euro pentru industria textila, iar Portugaliei i-au fost date 0,8 milioane euro pentru industria textila.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri