IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, investește suma de 18,5 milioane euro în Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE). Facilitatea va fi utilizată pentru acordarea de împrumuturi microîntreprinderilor, precum și întreprinderilor mici și mijlocii (MIMM) prin intermediul băncilor și al instituțiilor de microfinanțare, în paisprezece țări din Europa și Asia Centrală (ECA).

Investiția IFC va spori accesul la finanțare pentru persoanele insuficient deservite din Europa și Asia Centrală. Beneficiarii finali ai acesteia vor fi MIMM-urile și persoanele care, în prezent, au un acces la finanțare limitat, nesigur sau chiar inexistent.

MIMM-urile constituie o forță motrice a creșterii economice și o componentă importantă a locurilor de muncă în regiunea ECA. Accesul la finanțare rămâne un impediment major în calea dezvoltării acestora. Studiile arată că 27% dintre MIMM-urile legal înființate din ECA se confruntă cu nevoi financiare nesoluționate, deficitul de finanțare în regiune fiind estimat la aproximativ 740 miliarde dolari SUA. Investiția IFC va promova creșterea competitivității pieței, va demonstra viabilitatea finanțării în moneda locală și va permite creditorilor să dezvolte produse inovative.

Investițiile capătă o semnificație specială în contextul pandemiei de COVID-19 și al impactului dezastruos al acesteia asupra MIMM-urilor din regiune. Aceste afaceri au nevoie urgent de sprijin pentru a supraviețui declinului și a păstra locurile de muncă.

IFC se numără printre partenerii tradiționali ai EFSE, încă de la înființarea acestuia, în 2005 și a sprijinit Fondul în cadrul mai multor proiecte. Președintele EFSE, Christoph Tiskens, a declarat: „Promovăm incluziunea financiară și finanțarea în monedă locală în regiune de 15 ani. EFSE se bucură să își continue demersurile alături de parteneri valoroși precum IFC, pentru a genera impact pozitiv, investind în succesul coloanei vertebrale economice a regiunii: microîntreprinderile și întreprinderile mici.“

Comentând pe marginea acestei investiții, Vittorio Di Bello, director al sectorului financiar al IFC, a afirmat: „Proiectul va sprijini furnizorii de servicii financiare durabile care răspund nevoilor segmentului MIMM-urilor insuficient deservite, inclusiv prin finanțare în moneda locală, consolidând în același timp capacitatea operațională și performanțele durabile ale societăților comerciale în care investește EFSE. Această investiție va contribui la continuarea implementării de către IFC a strategiei privind incluziunea financiară a Grupului Băncii Mondiale.“

Sursa foto: Khakimullin Aleksandr / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri