Reprezentantul Fondului European pentru Europa de Sud-Est(EFSE), unul dintre cele mai mari fonduri de finantare a microintreprinderilor la nivel mondial, considera ca business-urile de tip FinTech sunt extrem de promitatoare in ceea ce priveste cresterea incluziunii financiare din tarile aflate in curs de dezvoltare, fiind capabile sa imbunatateasca accesul la finantare.

“Serviciile financiare dezvoltate cu ajutorul tehnologiei si utilizate de catre companii inovatoare permit cresterea eficientei si a capacitatii de operare, reducand costurile si creand noi modele de business. Toate aceste lucruri le permit FinTech-urilor sa serveasca clientii nebancarizati”, precizeaza Markus Aschendorf.

Acest material a aparut initial in Prima Harta a FinTech-ului romanesc, realizata de Future Banking in parteneriat cu Mastercard si cu sprijinul Filip & Company, EFSE, BCR, Smart Fintech, Banca Transilvania, IHC, Fintech Camp, Digital2Law si Finqware. Puteti descarca GRATUIT raportul din acest link.

Aschendorf este de parere ca oportunitatile nu sunt doar in gradina FinTech-urilor, ci pot profita de ele si bancile traditionale, fie implementand noile tehnologii, fie dezvoltand parteneriate cu aceste startup-uri.

Nevoile companiilor FinTech din Europa de Sud-Est

Aschendorf considera ca, in tarile in care Fondul European pentru Europa de Sud-Est activeaza, nevoile companiilor FinTech sunt de mai multe tipuri, dar in mare parte concentrate in jurul a doua aspecte.

“Accesul la capital si atragerea talentelor in companie sunt principalele provocari pentru companiile FinTech din regiune. Business-urile au nevoie de suficienta finantare de tip equity, lucru care lipseste in regiune. In plus, achizitia de talente si retentia lor sunt cruciale, doarece contribuie la succesul companiei si la atingerea obiectivelor de crestere propusa”, este de parere reprezentanul EFSE.

Acesta mai identifica, de asemenea, si nevoia companiilor FinTech aflate la inceput de drum de a fi ajutate de autoritatile de reglementare din sistemul financiar in tarile in care activeaza.

“In timp ce institutiile financiare mature pot trece relativ usor prin cerintele impuse de catre autoritatile centrale, imaginea arata altfel in ceea ce priveste companiile aflate la inceput de drum care se dezvolta rapid”, considera Aschendorf.

Principala misiune a Fondului European pentru Europa de Sud-Est este aceea de a-si aloca investitiile in asa fel incat sa ajunga la intreprinderile mici din regiunea in care activeaza, acesta este principalul aspect pe care il analizeaza in momentul in care incheie un parteneriat cu o banca sau cu un FinTech.

De exemplu, in trimestrul al doilea din acest an, EFSE a alocat pentru Romania 154,3 milioane de euro unui numar de 8 institutii financiare partenere, cu o medie de 19,5 milioane de euro per partener. De la infiintarea sa in anul 2005, pana la finalul celui de-al doilea trimestru din 2019, Fondul a contribuit la oferirea de peste 68.000 de imprumuturi IMM-urilor romanesti, valoarea totala depasind 877 de milioane de euro.