La inceputul anului 2009, utilizatorii de Internet au fost nevoiti sa faca fata zilnic la aproximativ 2.000 de noi virusi sau mutatii ale acestora, la 50.000 de atacuri de phishing pe luna si la peste 1.000.000 de calculatoare compromise ce raspandesc bots, rootkits, troieni sau alte forme de malware, a anuntat BitDefender, producatorul autohton de solutii de securitate.
Peste 95% dintre aceste amenintari au avut ca principal scop obtinerea de profituri, atat financiare, cat si tehnologice. inand cont de faptul ca 45% din totalul amenintarilor sunt distribuite exclusiv prin intermediul e-mailului, asigurarea securitatii postei electronice va trebui sa fie o prioritate si in 2010.

Productia de malware continua tendinta ascendenta, exploatand aceleasi vulnerabilitati Web provocate de troieni, spyware sau rootkits. Inca din primele zile ale lui 2009 s-a inregistrat deja o crestere de 460% a infectiilor Web, valurile de troieni distribuiti prin e-mail sporind si ele cu peste 400%.

Cu siguranta majoritatea tipurilor de amenintarilor din acest moment va suferi mutatii semnificative sau imbunatatiri in ceea ce priveste mecanismele de raspandire, automatizare si camuflare.

Cel mai recent raport al amenintarilor informatice realizat de BitDefender a demonstrat ca, in intervalul ianuarie – iunie 2009, cele mai active tari in materie de distributie a amenintarilor electronice sunt China (33%), Franta (24%) si Statele Unite ale Americii (14%), urmate de Romania si Spania (6%), Australia si Germania (4%), India si Canada (3%), Marea Britanie si Mexic (sub 1,8%).

Clasamentul celor mai raspanditi 10 virusi in Romania, in perioada mai – octombrie 2009, sunt:

1. Trojan.AutorunINF.Gen 7,42
2. Win32.Worm.Downadup.Gen 4,18
3. Trojan.Autorun.AET 3,38
4. Win32.Sality.OG 3,09
5. Trojan.JS.PYV 2,76
6. Trojan.Vb.BO 1,99
7. Win32.Worm.Delf.NFW 1,44
8. Worm.Autorun.VHG 1,38
9. Win32.Virtob.Gen.12 1,14
10. Trojan.PWS.WoW.NCY 0,82
Alte specii de malware 72,40

Din ianuarie si pana in iunie 2009, componenta spam din campaniile de phishig a atins o cota alarmanta de 7% din totalul mesajelor nesolicitate trimise la nivel mondial. Asa cum era de asteptat, atacurile de phishing vizeaza cel mai des tari precum Statele Unite, Canada si Marea Britanie – trei dintre cele mai importante tari vorbitoare de limba engleza. Cu toate acestea, Rusia continua sa fie o sursa importanta de mesaje phishing, in special datorita permisivitatii legislatiei cu privire la frauda online si a ratei curente de somaj.

La inceputul acestei veri, BitDefender a lansat o suita de solutii de securitate pentru mediul de business care imbunatateste productivitatea angajatilor si reduce costurile de administrare si riscurile de atacuri permitand un management centralizat, proactiv, prin protectia si controlul statiilor de lucru, al serverelor si al traficului din reteaua companiei.

"Spre deosebire de malware, raidurile de phishing si campaniile de spam sunt amenintari informatice universale, putand fi replicate pe orice PC, indiferent de sistemul de operare sau de actualizarile solutiilor de securitate", sustine Alexandru Catalin Cosoi, Senior AntiSpam and AntiPhishing Researcher, BitDefender.

"Fiecare CD, DVD sau USB contine un fisier de tip AUTORUN. Acest fisier contine un set de instructiuni de baza care sunt executate in momentul in care CD-ul sau respectivul USB este introdus in calculator. In mod evident, creatorii de malware pot modifica aceste fisiere astfel incat prima instructiune executata sa fie de genul "infecteaza calculatorul gazda cu virusul X". O data ce calculatorul a fost infectat, orice alt dispozitiv mobil de transfer de date va fi modificat astfel incat sa raspandeasca la randul lui virusul", a adaugat Cosoi.

O atentie deosebita ar trebui acordata si ratei crescute de dezvoltare si extindere a site-urilor Web 2.0. In 2009, cele mai vizate aplicatii Web 2.0 sunt retelele de socializare precum Facebook, Hi5, Twitter. Ultimele luni ale lui 2008 au adus deja in prim-plan viermele Win32.Worm.KoobFace.A, care afecteaza atat utilizatorii Facebook, cat si MySpace, iar 2010 va fi cu siguranta marcat de noi amenintari similare.

In prezent, componenta spam Web 2.0 reprezinta o amenintare ce urmeaza aceeasi tendinta ascendenta. Twitter reprezinta platforma cea mai afectata, prin cele doua varietati: status spam – transmiterea de tweet-uri cu un continut similar celui al mesajelor spam primite prin e-mail, si follow spam – urmarirea automata a profilului utilizatorilor reali prin intermediul robotilor.

Daca motivul primului tip de spam este evident, cel de-al doilea porneste de la presupunerea ca utilizatorii de Twitter vor incerca la randul lor sa urmareasca falsii utilizatori care se ascund in spatele retelei de roboti. Nu in ultimul rand, in 2010, terminalele smartphones sau alte dispozitive mobile cu acces permanent la Internet vor fi supuse riscului unor infectii cu noi specii de malware mobil, asemeni viermelui care a afectat utilizatorii iPhone in aceasta luna.

Citeste care este opinia country manager-ului BitDefender referitoare la competitia pe piata de solutii informatice de securitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri