Conduce HP Romania de la infiintare, in 1997, fiind unul din cei mai longevivi manageri ai pietei locale de IT&C. Cu un background de aproximativ 18 ani in industria IT, Radu Enache vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street despre problemele pe care le-a intampinat HP Romania in perioada de criza economica si despre cum s-a decis, impreuna cu majoritatea angajatilor, sa-si reduca salariul.
Wall-Street: Ce masuri a luat conducerea HP la nivel global pentru a sustine compania pe timp de criza?

Radu Enache: Compania a fost pregatita pentru criza, chiar daca noi ne asteptam la crestere economica in 2009, nu la recesiune. In cadrul HP avem mai multe unitati de business, care isi conduc activitatile pe baza unui bilant propriu. In ultimii doi ani, nu am avut nici o divizie pe pierdere, au fost rationalizate cheltuielile si optimizate veniturile si am avut parte de o resursa importanta – angajatii nostri, care au beneficiat de training si suport pentru a-si indeplini obiectivele. Acest lucru a generat o activitate responsabila la nivel general.

In plus, compania a realizat, la nivel mondial, reduceri in IT de ordinul miliardelor de dolari. Intr-un fel, am experimentat solutiile pe care le oferim clientilor nostri si ne-am sistematizat procesele informatice.

Wall-Street: S-a renuntat la anumite proiecte pe plan local ca urmare a crizei?

Radu Enache: Raspunsul e simplu: cand piata si-a schimbat complet perspectiva, am renuntat la mai multe proiecte. Si a fost bine ca am facut asta. Un proiect major pe care il luasem in calcul era acela de a largi echipa HP, formata, in prezent, din circa 2.900 de angajati. Nu am mai operat investitii spectaculoase insa.

Wall-Street: A constituit criza un moment bun pentru achizitii si fuziuni in piata?

Radu Enache: Am constatat anumite fuziuni, insa mie personal mi se pare ca acest proces s-a desfasurat lent in Romania. Totusi, criza a ajutat sa se treaca peste anumite mentalitati.

Wall-Street: In afara contextului economic actual, cu ce alte probleme va confruntati?

Radu Enache: Nu sunt niste probleme majore. Credem ca autoritatile ar trebui sa se preocupe de reducerea complexitatii procesului de achizitii publice, deoarece extrem de multe proiecte sunt anulate, iar o simplificare in acest sens va ajuta nu doar anumite companii, ci si Romania, ca tara si ca economie. In plus, ne “plangem” de infrastructura. Ne-am mutat intr-un sediu nou, in zona Fabricii de Glucoza, unde accesul se face destul de greu. Dar speram ca organele abilitate ne vor ajuta sa rezolvam aceasta problema.

Wall-Street: Ati ales sa cumparati sau sa inchiriati noua cladire?

Radu Enache: Cladirea este inchiriata, noi nu investim in real estate, pentru ca nu este acesta punctul central al business-ului nostru. Asa cum prestam servicii de externalizare pentru clientii nostri, externalizam si noi alte servicii, cum sunt cele de real estate.

Wall-Street: Cat investeste compania, anual, in angajati?

Radu Enache: Investitiile pe care le face HP in salariatii sai reprezinta o activitate permanenta, fiecare angajat al companiei are un plan propriu de dezvoltare si participa la un numar semnificativ de training-uri, atat de natura tehnica, cat si de dezvoltare a unor abilitati.

Decizia voluntara a majoritatii angajatilor de a-si reduce salariile de asa natura incat in perioada in care criza economica a fost la apogeu, compania sa nu sufere din punct de vedere financiar a fost un real succes. Acum, datorita rezultatelor obtinute de companie, cei care au contribuit la acest lucru primesc banii inapoi.

In Romania, principiul care a ghidat aceasta actiune a fost ca decizia e personala si nici un angajat nu a fost controlat sa se vada daca a participat la acest proces. Nu ne-am propus ca salariatii sa fie evaluati din acest punct de vedere, ci dupa performante.

Wall-Street: Ati participat si dumneavoastra la acest proces?

Radu Enache: Da. Dar nu au facut-o toti angajatii si este normal, deoarece unii au rate la locuinte sau alte obligatii.

Wall-Street: Ce se intampla, la ora actuala, pe piata IT locala?

Radu Enache: Perioada dificila de criza economica nu a facut bine firmelor mici. Greul a fost dus si de jucatori mai mari din piata de IT&C. Piata IT romaneasca marcheaza o revenire, proiectele incep sa-si faca loc si am convingerea ca noul Guvern va urmari cu prioritate cerintele Uniunii Europene, inclusiv in domeniul tehnologiei informatiei, lucru care va duce la aparitia unor licitatii importante in sectorul public. Cred ca relansarea economica din Statele Unite si din tarile din Vest va contribui la reluarea activitatii economice si in Romania.

Wall-Street: Cand vom asista la o maturizare a industriei tehnologice in Romania?

Radu Enache: Cred ca actuala criza economica a condus la maturizarea pietei. In acest moment, nu mai discutam cu clientii nostri despre hardware, ci despre rezolvarea unor probleme, despre optimizarea activitatii lor, discutam de reducerea costurilor si de cresterea productivitatii. Este o schimbare radicala fata de inceputul anilor '90, acum nu se mai discuta despre achizitia a nu stiu cate mii de PC-uri sau servere.

Wall-Street: Cum au evoluat afacerile filialei locale a HP in functie de sectoarele din piata?

Radu Enache: In anul financiar 2009 sectorul public a mers extrem de prost. Proiectele au lipsit, din cauza conducerii Statului. Intr-adevar, problemele cu care s-a confruntat Guvernul au fost reale.

O activitate oarecum normala a existat in sectorul financiar-bancar, unde ne-am atins obiectivele propuse, actiunile noastre au continuat intr-o zona marcata de o competitie extrem de mare pe piata - sectorul comunicatiilor. Operatorii au incercat sa-si mentina programele de investitii pentru a-si mentine competitivitatea pe piata si, pe de alta parte, au cautat sa reduca costurile, lucru care se va reflecta in profitul nostru din anul fiscal 2009.

In distributie, in sectorul energetic si in productie multe companii si-au limitat activitatea, iar daca si-au reluat-o au fost foarte atente la cheltuielile dedicate sectorului IT. Eu ma astept si aici sa asistam la o revenire. Consider ca aceste companii se vor indrepta catre solutii inteligente, care sa le permita cu bani mai putini sa aiba rezultate mai bune.

Wall-Street: Cum a incheiat HP Romania anul 2009?

Radu Enache: Vestile sunt bune. Am constatat, mai ales dupa 1 noiembrie, o revigorare a pietei. E drept ca semnele sunt inca fragile, dar, in acelasi timp, este clar ca in primul trimestru al anului fiscal 2010 (1 noiembrie 2009 – 30 ianuarie 2010) Hewlett Packard va avea o crestere la nivelul veniturilor, comparativ cu ultimul trimestru al anului fiscal 2009 (31 august – 31 octombrie 2009). Fata de T1 al anului fiscal precedent probabil ca ea nu va fi semnificativa, insa acest lucru ne anima. IT-ul va deveni un instrument de optimizare pentru companii, pentru cresterea productivitatii si eficientei si va fi valorata in mod serios in perioada de iesire din criza.

Wall-Street: Care este principala tinta pe care o are reprezentanta locala a HP in 2010?

Radu Enache: Vom incerca sa abordam intreaga piata, in functie de tipicul fiecarui segment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri