După mai bine de un an în care industria HoReCa a fost lovită continuu de șocuri puternice cauzate de pandemia de COVID-19, Radu Enache, proprietarul lanțului hotelier Continental Hotels, vorbește într-un interviu acordat wall-street.ro despre modul în care gândește acum investițiile viitoare, problemele serioase de pe piața muncii cu care se confruntă industria, dar și următoarele mutări pe care le pregătește.

Proprietarul lanțului Continental precizează că gradul de ocupare al camerelor nu a înregistrat o creștere puternică după relaxarea restricțiilor, ci mai degrabă o ”dezmorțire”, estimarea pentru iulie fiind de 50%. Această dezmorțire îi permite să își facă niște planuri, însă nu neapărat planuri pe termen lung.

”Având în vedere toate incertitudinile cu care ne confruntăm, nu ne încumetăm să mergem la construirea unui buget pe o perioadă mai mare de trei luni. Cel mai important element în această constituire de buget este resursa umană, ea a devenit cea mai importantă cheltuială din tot ceea ce facem noi operativ”, punctează proprietarul Continental.

Situația recrutării de personal este atât de tragică încât se află aproape ”în imposibilitatea de a găsi resursa umană” necesară pentru a satisface nevoile de creștere ale business-ului. Dacă înainte de pandemie numărul angajaților Continental Hotels se afla în jurul cifrei de 1.000, acum sunt în jur de 350.

”Am avut o contracție majoră în martie 2020, în momentul în care a fost declarată starea de urgență. Am disponibilizat doi din trei angajați, iar acum ne confruntăm cu această reclamă improprie și extrem de nefavorabilă cum că industria ospitalității nu mai e o industrie în care să ai încredere (...) Este o chestiune cumplit de apăsătoare, nu găsim personal entry-level, ca să nu mai vorbesc de cei cu experiență, este uluitor de dificil. Există o cerere foarte mare de personal, lumea nu vine, cei care o fac au niște pretenții care sunt absolut imposibil de satisfăcut” adaugă Enache.

El punctează faptul că acest aspect privind lipsa resursei umane, dar și creșterea prețurilor la serviciile și produsele necesare funcționării hotelurilor, îl fac să nu gândească un buget pentru o perioadă mai mare de trei luni de zile.

Paradoxul prețurilor mici din piață

Fără a lua în considerare anumite zone turistice în care cererea este mai mare decât oferta în anumite perioade ale anului, Enache consideră că prețurile practicate în industria hotelieră sunt inexplicabil de mici.

”Aici e un mare paradox(...) Eu nu imi explic aceste prețuri mici. A fost o contracție anul trecut pentru că nu exista cerere, dar acum dacă tu nu ai un preț corect care să îți acopere cheltuielile, riști să nu reziști pe piață. Din prețurile practicate, la care trebuie să ne aliniem și noi, nu îmi rezultă faptul că ar putea ieși pe plus sau măcar pe zero”, consideră Enache care aduce în discuție și anumite practici din industrie, cunoscute deja, ce țin de munca la negru și nefiscalizare, elemente care ar putea justifica modul în care anumiți jucători rămân pe piață deși prețurile pe care le practică sunt mici.

Un pas important în eliminarea acestor practici, consideră Enache, este accelerarea conectării caselor de marcat electronice fiscale la serverele Ministerului Finanțelor - ANAF, proces început pe 31 martie.

Cum arată investițiile gândite pentru următorii ani

Foto: My Continental București

Anul acesta Continental Hotels se concentrează pe finalizarea renovării și rebranduirii celor patru hoteluri, un total de 760 de camere, deținute sub numele Ibis. Radu Enache precizează că investiția ajunge la circa 6,85 de milioane de euro. Rebranduirea a avut loc după ce acordul dintre Continental Hotels și grupul francez Accor, semnat acum 20 de ani, s-a încheiat.

Două dintre hoteluri, respectiv Continental Forum Constanța și Continental Forum de lângă Parlament, au fost deja redeschise.

”Urmează cele două My Continental, un brand nou de trei stele plus pe care îl lansăm, din Sibiu și București, pe care le vom deschide în următoarea lună și jumătate. După aceste deschideri, oprim investițiile pentru anul acesta deoarece efortul a fost destul de mare” precizează Radu Enache pentru wall-street.ro.

Foto: Continental Forum Constanta

În ceea ce privește următorii ani, Radu Enache precizează că are în plan două noi hoteluri, la Brașov și la Iași.

”Suntem foarte aproape de a obține, după o sumedenie de luni de du-te-vino cu administrația locală din Brașov, autorizația de construcție pentru un nou Hotel Forum de 150 de camere. Intenționăm să îl construim între 2022-2024. Pentru 2025-2026 avem în plan un proiect în Iași. Am obținut PUZ-ul în 2019 pentru acest hotel”, explică Radu Enache.

Pentru proiectul de la Iași, șeful Continental precizează că are ”ambiții mai mari”, fiind vorba de un hotel de 220 de camere sub brandul Forum.

”Intenționăm să avem un mix de stele, respectiv existența unei porțiuni din hotel care să fie dedicată nivelului de 2 stele, pentru a satisface nevoile clinicii de oncologie din apropiere, la care se adugă o porțiune de 4 stele”, adaugă Enache.

Pentru hotelul din Brașov, Enache estimează o investiție de 15 milioane de euro, în timp ce hotelul din Iași ar urma să beneficieze de circa 22 de milioane de euro. Clinica de oncologie nu face parte din portofoliul grupului, ci este construită de către alt business care a cumpărat terenul de la lanțul hotelier.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri