Cel puțin o persoană a murit și alte zeci au fost grav rănite într-o explozie la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. 26 de pompieri se numără printre victimele rănite. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 700 de metri. Autoritățile din Dâmbovița au activat Planul Roșu de Intervenție.

UPDATE - Având în vedere interesul crescut pentru obținerea informațiilor legate de modul în care funcționa obiectivul din localitatea Crevedia la care s-a produs evenimentul din data de 26.08.2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face următoarele precizări preliminare:

Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.

În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului. Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu.

Totodată, cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.

În data de 28.09.2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că obiectivul continuă să funcționeze. Prin urmare, prin documentul de control se constată ca faptă contravențională funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 30.000 lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei.

UPDATE - Pacienții transferați la Bruxelles sunt la terapie intensivă, în stare stabilă.

UPDATE - A fost confirmat al doilea deces după exploziile de la Crevedia, a declarat Raed Arafat. Este vorba despre o femeie care era internată la Floreasca și care era soția bărbatului care a murit ieri după ce a făcut infarct în timpul exploziilor. Ea avea arsuri pe 95% din corp.

UPDATE - Bilanț actualizat, în urma raportului de gardă și a evaluărilor permanente la patul pacienților:

În Spitalul Clinic de Urgență București au ajuns 31 de pacienți (dintre care 5 intubați) ca urmare a exploziei care a avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. În acest moment, sunt internați 26 de pacienți, dintre care 3 intubați. Toți pacienții au fost operați, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopții. O parte dintre ei au fost supuși și astăzi unor proceduri operatorii. Doi pacienți au fost transferați la Bruxelles. Pentru alți șase pacienți se fac în acest moment demersuri pentru transferul lor în străinătate. Cei 3 civili din explozia inițială sunt în stare foarte gravă. Nu suportă transport în acest moment. Restul pacienților sunt stabili sau cu evoluție ușor favorabilă.

UPDATE - Procurorul care coordonează ancheta de la Crevedia este Marius Iacob, cel care a mai instrumentat în trecut cazul Elodia și incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț.

UPDATE - "În afară de discuţiile bilaterale care au fost şi am avut cu Belgia, a avut Ministerul Sănătăţii cu Italia, cu Austria am avut o discuţie şi ne-a oferit locuri. Acum avem, prin Mecanismul de Protecţie Civilă, locuri care au fost oferite de Norvegia, de Germania şi de Bulgaria. Ne uităm şi vedem care sunt locurile care se doreşte să trimitem pacienţii acolo şi este posibil să se adauge acolo", a informat Arafat.

UPDATE - Principala pistă a anchetatorilor care fac anchetă după exploziile din Crevedia este că prima explozie a avut loc în momentul în care angajații societății ar fi mutat GPL dintr-o cisternă în alta. Aceasta este principala pistă în dosarul în care procurorii Parchetului General fac cercetări pentru distrugere din culpă în formă agravată, faptă pedepsită cu până la 12 ani de închisoare. Nu e exclus ca după încheierea cercetării la fața locului, lista acuzațiilor să fie extinsă cu fapte de vătămare corporală gravă, și chiar ucidere din culpă. Anchetatorii au informații preliminare că fosta stație GPL a fost închisă încă de acum 3 ani. În vara lui 2020, un control făcut de pompierii ISU Dâmbovița a arătat o serie de nereguli. Atunci a fost suspendată autorizația de securitate la incendiu. Așadar, de 3 ani firma nu mai avea autorizație legală.

UPDATE - Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia. Procurorii fac cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, infracțiune care se pedepsește cu mai mult de zece ani. Procurorul care se ocupă de caz va merge la fața locului cu polițiști, specialiștii de la Institutul Petroșani, care se ocupă de expertize în caz de incendii.

UPDATE - Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă la Parchetul Judecătoriei Răcari. Verificări au loc și la ISU în condițiile în care o treime dintre pompierii trimiși la intervenție au ajuns la spital.

UPDATE - Doina Goșa, directrul Centrului de Transfuzii București, a declarat duminică dimineață că mai mult de jumătate din centrele din țară vor lucra program normal azi. Ea a făcut apel pentru donatorii cu donări curente să vină să doneze sânge, pentru că e nevoie de trombocite. De asemenea, a făcut apel la personalul medical să vină și să ajute. Centrele de transfuzii vor avea program normal, de la 7.30 la 13.30.

UPDATE - În urma exploziilor de la stația GPL, din localitatea Crevedia, o persoană a murit și alte 57 au fost rănite, potrivit unui comunicat transmis de autorități. Printre acestea se numără: 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni); 50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi). 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

UPDATE - Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în acest moment sunt pregătite circa 60 de paturi de terapie intensivă pentru victimele exploziilor de la Crevedia.

UPDATE - În spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa: 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați. Cifrele vor fi actualizate pe măsură ce apar noi informații.

UPDATE - Premierul Ciolacu a anunțat că România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia. La noapte, 4 pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia.

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, spune că se fac demersuri chiar acum pentru transferul răniților în explozia de la Crevedia. „Mecanismul european va fi folosit pentru toți cei intubați. La Spitalul Militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte doi dintre pacienți.

UPDATE - MAI va activa o linie verde pentru cetățenii afectați de explozii. Numerele de telefon sunt: 0212069397/ 0212069398

UPDATE - Sunt 46 de răniți în urma exploziilor de la Crevedia, duși la spitale din București.

UPDATE - Focul se intensifică la stația GPL din Crevedia, pompierii se retrag existând riscul unei alte explozii.

UPDATE - Premierul Marcel Ciolacu merge la celula de criză de la Ministerul Afacerilor Interne, în urma exploziilor de la o staţie GPL de la Crevedia. Alături de el va fi prezent și ministrul de Interne Cătălin Predoiu.

UPDATE - Conducerea Ministerului Sănătăţii este în legătură permanentă cu toţi managerii de spitale din Bucureşti. 12 spitale din Capitală sunt deja pregătite să primească pacienţi.

UPDATE - Radu Ţincu, medic ATI la Floreasca, a declarat că la spital a fost declanşat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă şi a face faţă acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul şi să gestioneze numărul suplimentar de victime.

UPDATE - Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa, Mihail Gheorghe, a declarat că la 10 minute de la explozia care a fost anunţată la ora 19:03, şapte echipaje de la SAJ Dâmboviţa au fost trimise la faţa locului.

Cadrele medicale de la Staţia de ambulanţă Răcari, care au ajuns la faţa locului la 10 minute de la anunţul privind prima deflagraţie, au raportat că, la scurt timp, a avut loc o a doua deflagraţie.

”În prezent, după datele pe care le avem până acum sunt opt victime care sunt transportate la spital, patru cu arsuri de gradele trei şi patru. Şapte dintre răniţi sunt duşi la spitale în Bucureşti, unul singur este transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte”, a arătat el.

El a precizat că sunt victime în stare gravă.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipajele de la ambulanţă aplică manevre de resuscitare unei alte persoane care a intrat în stop cardio-respirator, dar care nu a suferit arsuri.

În urma exploziei mai multe autoturisme şi case au fost cuprinse de incendiu.

UPDATE - Potrivit IGSU, în total la locul incidentului se află:

- de la ISU BIF - 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboţi, 1 autospecială de stingere cu pulbere şi azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanţe SMURD, 4 ambulanţe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.

- de la ISU Dâmboviţa: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanţe SMURD, 2 puncte medicale avansate.

- de la ISU Prahova - 3 autospeciale de stingere.

UPDATE - Potrivit IGSU, arderea se manifestă cu flacără violentă la 2 cisterne şi o casă.

”Până la acest moment, 6 victime vor fi transportate la spital în Bucureşti cu arsuri considerabile pe suprafaţa corpului. Totodată, 2 victime (atac de panică, vărsături) au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din Dâmboviţa/Târgovişte”, a transmis sursa citată.

UPDATE - Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, există şi decese în urma exploziei.

Până în prezent, şase persoane au fost transportate la spitale. Un pacient a fost dus la Spitalul Floreasca, iar alţii la Bagdasar-Arseni.

La Ministerul Sănătăţii a fost organizat un grup de lucru în urma incidentului.

UPDATE - Potrivit ISU Dâmboviţa, efectivele au fost suplimentate cu 4 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu azot şi un Post Medical Avansat (PMA) de la ISU Bucureşti-Ilfov şi cu 3 autospeciale de stingere de la ISU Prahova.

UPDATE - IGSU a anunţat că acolo a fost alocată şi autospeciala transport roboţi.

Totodată, pentru protecţia populaţiei s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300 de metri.

UPDATE - Potrivit IGSU, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.

UPDATE - Având în vedere numărul de persoane implicate la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, a transmis IGSU.

UPDATE - ”La data de 26 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul că la o staţie de alimentare cu gaz petrolier lichefiat, din localitatea Crevedia, a avut loc o explozie. În urma evenimentului, până la acest moment, cinci persoane ar fi rănite. Traficul este blocat pe drumul naţional 1A”, a transmis IPJ Dâmboviţa.

Poliţiştii efectuează cercetări, urmând să stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii evenimentului.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Potrivit ISU Dâmboviţa, o explozie, urmată de incendiu, s-a produs la o staţie GPL din localitatea Crevedia.

Acolo au fost trimise 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD, 7 ambulanţe SAJ.

În sprijinul ISU Dâmboviţa au fost alocate şi 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanţe SMURD, 1 autospecială de intervenţie la înălţime şi 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF. La locul intervenţiei se deplasează şi elicopterul SMURD. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, explozia a avut loc pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

”În urma evenimentului 5 persoane au fost rănite, urmând a fi investigate medical. Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”, a transmis sursa citată.

Sursa foto: ISU

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.
Setari Cookie-uri