Producatorul american de echipamente de retea Cisco a achizitionat in ultimii 10 ani mai multe start-up-uri decat oricare alta companie, intr-un top din care fac parte furnizori IT ca IBM, Microsoft, EMC si Oracle, scrie TechWorld.

Intre 2000 si 2009 Cisco a cumparat 48 de companii care solicitau finantare, urmata de IBM cu 35, Microsoft cu 30, EMC cu 25 si Oracle cu 23.

Datele au fost alcatuite de Dow Jones VentureSource si publicate la inceputul acestei saptamani in cotidianul economic Wall Street Journal.

Desi cifrele sunt impresionante acestea nu reflecta puterea de cumparare a acestor companii din ultima decada deoarece acestea includ companii cu nevoie de finantare, in special start-up-uri. Cisco a incheiat cateva tranzactii in valoare de miliarde dolari, printre care achizitia WebEx, evaluata la 3,2 miliarde dolari si cea a Scientific-Atlanta de 6,9 miliarde dolari, care nu a fost inclusa in raportul Dow Jones.

Potrivit Dow Jones, cea mai mare preluare Cisco a unei companii cu nevoie de finantare din ultimii 10 ani a fost o tranzactie in valoare de 830 milioane dolari: preluarea IronPort Systems, o companie de securizare a mail-ului.

Cel mai mare pret platit de Microsoft pentru un start-up a fost 800 milioane dolari, pentru Tellme Networks in 2007, un furnizor de servicii telefonice prin internet. Cea mai mare achizitie a EMC o reprezinta preluarea VMware in 2004 pentru 625 milioane dolari, in timp ce in cazul IBM este vorba de cumpararea furnizorului de securizare a datelor Guardium pentru 225 milioane dolari.

Topul celor mai active companii din piata de fuziuni si achizitii a fost completat de Broadcom, Symantec si HP cu cate 18 achizitii fiecare, Google cu 17 si Sun Microsystem cu 16. Tranzactiile includ achizitia YouTube de catre Google pentru 1,65 miliarde dolari, preluarea MySQL de catre Sun pentru un miliard dolari si cea a LeftHand Networks de catre HP pentru 360 milioane dolari.

De asemenea, Sun a acceptat sa fie cumparata de Oracle pentru mai mult de 7 miliarde dolari, insa tranzactia nu a fost cuprinsa in statistici din cauza problemelor cu autoritatile de reglementare din Europa. De asemenea, Oracle a fost compania care a facut cele mai multe achizitii in 2009 (5), urmata de EMC cu patru astfel de achizitii.

Anul 2009 a fost unul destul de lent pentru achizitiile din IT, insa expertii cred ca activitatea de din piata de fuziuni si achizitii va spori in 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri