Piata de fuziune din Romania a inregistrat anul trecut, in ciuda numarului mai redus de tranzactii, de peste 23%. Valoarea toatala a tranzactiilor a fost estimata la 3,65 miliarde dolari, conform unui studiu realizat de Ernst&Young.

Sectoarele cele mai atractive au fost IT-ul, sectorul energetic si cel minier, acestea inregistrand si cele mai multe tranzactii (cate 13 de fiecare). Segmentul de real estate (12 tranzactii) si sectoarele de servicii si sanatate (cate 11 tranzactii in fiecare) au completat topul, conform Mediafax.


"Anul 2015 a continuat efervescenta anului precedent. Stabilitatea macroeconomica a readus sentimentul pozitiv in perspectivele de afaceri si a dat incredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare. Sectorul vedeta, din perspectiva valorii tranzactiilor in 2015, atat in Romania, cat si in Europa Centrala si de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, care ne asteptam sa fie in continuare activ alaturi de sectoare precum IT, productie, energie sau servicii", a declarat Florin Vasilica, liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania.

De unde provin cei mai importanti investitori straini de pe pietele din Romania

Majoritatea tranzactiilor au fost facute de investitori straini, peste 60% fiind efectuate de investitori care si-au marcat in acest fel intrarea pe piata sau companii multinationale care si-au consolidat pozitia in Romania.
La nivel regional, Slovacia este singura tara din Europa Centrala si de Est care a reusit sa atraga o pondere mai mare de companii straine.

Cei mai importanti investitori straini au provenit anul trecut din SUA(10%), urmati de cei din Irlanda si Marea Britanie (cu cate 8%), spre deosebire de anul anterior cand piata era dominata de Germania si Austria.

"Date fiind previziunile macroeconomice, precum si evolutia de pana acum din anumite sectoare sau portofolii de investitii, ne asteptam ca tranzactiile transfrontaliere sa creasca, pe fondul solutiilor strategice alese de anumiti jucatori din sectoarele active in M&A, pentru a tine pasul cu firmele concurente care si-au consolidat deja pozitia prin achizitii", a mai spus Florin Vasilica.

Citeste si:
Olanda, Austria si Germania detin 40% din investitiile din Romania
TOP Investitori in Romania....

Din cele 123 de tranzactii derulate anul trecut, 39% au fost facute publice, fata de 36% in 2014. De asemenea, valoarea medie a tranzactiilor sub 100 milioane dolari s-a mentinut constanta, la 21 mil dolari, se arata intr-un comunicat E&Y.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retrospectiva 2019: Principalele evenimente din retail & FMCG