Cinci investitori au realizat anul trecut circa 80% din volumul total al tranzactiilor inregistrat in Romania, arata datele Jones Lang LaSalle, unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, companie care arata ca CTP, GLL, P3, NEPI si Globalworth au cumparat anul trecut proprietati in Romania in valoare de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul intregii piete.

”Companiile CTP, GLL si P3 au realizat cele mai mari volume de investitii anul trecut, in conditiile in care in 2013 si 2014, NEPI si Globalworth au fost cei mai activi. Diversificarea investitorilor prezenti pe piata locala va continua si in acest an, astfel ca vom vedea cumparatori noi pe toate segmentele de piata”, a declarat Silviana Badea, head of capital markets, associate director in cadrul JLL Romania.

Cel mai activ cumparator in 2015 a fost compania CTP, fondata in Olanda, prin achizitia a 6 proprietati industriale in Romania, tranzactii totalizand peste 130 milioane de euro.

Pe piata de birouri, dupa o absenta de 6 ani a fondurilor germane institutionale, GLL a cumparat Floreasca Park si Victoria Center, pentru un total de aproape 130 milioane de euro.

Anul trecut, achizitiile de proprietati din Bucuresti au reprezentat 80% din volumul investitiilor inregistrat in Romania.

Volumele tranzactionate au fost dominate de achizitiile de spatii industriale (41%), un maxim istoric pentru aceasta piata, urmate de birouri (38%).

Cele mai mari tranzactii realizate in 2015 pe piata industriala a fost preluarea de catre P3 a parcului industrial Europolis Park de la CA Immo si achizitia Bucharest West de catre CTP de la Portland Trust.

Pe piata de birouri, cele mai notabile tranzactii, au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de catre fondul german de investitii GLL si achizitia de catre Globalworth a Green Court Building B de la Skanska.
Singura tranzactie mare pe piata de retail a fost realizata de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scotiana Aberdeen.

In ceea ce priveste randamentele investitionale, pe piata de birouri si retail s-au situat la 7,5%, in timp ce pe segmentul industrial acestea sunt de 9,00%.

“Randamentele s-au comprimat cu 25-75 puncte de baza (0,25-0,75 puncte procentuale) in 2015, dar pentru prima parte a anului 2016 nu ne asteptam ca scaderea sa continue in acelasi ritm in contextul in care, desi conditiile de finantare s-au imbunatatit in Romania fata de anii trecuti, dobanzile sunt cu 2 puncte procentuale peste cele din Cehia sau Polonia. Din aceasta cauza investitorii care se uita la piata locala sunt cu precadere cei care dispun de bani propii sau cei care au capacitate sa se finanteze la nivel regional”, a declarat Andrei Vacaru, capital markets in cadrul JLL Romania.

Previziunile privind tranzactiile imobiliare sunt pozitive pentru anul 2016 avand in vedere atat proiectiile de crestere economica, cat si disponibilitatea pe piata a produselor de calitate.

JLL (Jones Lang LaSalle) este unul dintre cei mai mari si mai activi consultanti imobiliari prezenti pe piata din Romania, un segment pe care il mai imparte cu companii precum CBRE, Colliers, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri