In primul trimestru al anului trecut au fost tranzactionate proprietati imobiliare in valoare de 99 milioane de euro, iar suma aferenta anului 2013 nu ia in calcul posibila achizitie a cladirii de birouri Tower Center de catre omul de afaceri Ioannis Papalekas.

Cea mai mare tranzactie in acest an a fost cea prin care fondul New Europe Property Investments (NEPI) a preluat imobilul de birouri The Lakeview din Bucuresti de la compania americana AIG/Lincoln si omul de afaceri Dinu Patriciu. Valoarea tranzactiei a fost de 61,7 milioane de euro. NEPI a fost protragonistul si celei mai mari tranzactii din 2012, prin preluarea complexului de birouri City Business Centre Timisoara.

Tot in acest an, grupul belgian First Retail International a cumparat o participatie de 50% din opt parcuri comerciale de la grupul InterCora, cel mai mare dezvoltator de pe piata locala a retailerului Kaufland. Valoarea tranzactiei a fost estimata la 20-25 milioane de euro.

Grupul financiar Piraeus a platit circa 10 milioane de euro pentru complexul rezidential Seasons Residence din Brasov, a carei constructie nu a fost finalizata. Firma Gespi Investments, controlata de omul de afaceri israelian Yual Rishpi, initiatorul proiectului, a intrat in faliment.
Alta tranzactie a fost cea prin care omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a achizitionat mai multe terenuri de la firma de constructii Lufin, in faliment, pentru 5 milioane de euro.

Cu toate ca se remarca o crestere atat a numarului tranzactiilor, cat si a valorii totale a sumelor implicate in aceste preluari, fata de anul anterior, Romania se mentina in regiune dupa Polonia, Cehia si Ungaria la acest capitol.

Astfel, Polonia continua sa atraga cele mai multe investitii in Europa Centrala, desi in primul trimestru a consemnat o injumatatire a volumului investitiilor, de la 818 milioane de euro in 2011 la 465 milioane de euro. Pe locul doi s-a plasat Cehia, cu un volum de 237 milioane de euro, in crestere exploziva de la doar 20 milioane de euro in anul anterior. Ungaria a atras 159 de milioane de euro investitii in achizitii de proprietati imobiliare, potrivit datelor companiei Cushman&Wakefield.

Conform companiei, volumul tranzactiilor imobiliare realizate in Europa Centrala in primul trimestru a totalizat 958 milioane de euro.
In ceea ce priveste evolutia achizitiilor de proprietati imobiliare din Romania din acest an, consultantii imobiliari nu mizeaza pe o miscare semnificativa a pietei.

Citeste si:

"Pentru 2013 nu estimam o evolutie semnificativa a volumului investitiilor comparativ cu 2012, in primul rand din cauza climatului economic volatil care influenteaza negativ intrarea pe piata din Romania a unor noi investitori. Marii investitori institutionali sunt destul de reticenti in a achizitiona active imobiliare in Romania. Ratele de neocupare relativ mari si perioadele contractuale de inchiriere de scurta durata fac ca multe dintre proprietatile aflate la vanzare in aceasta perioada sa devina neatractive ca si produse de investitii", a declarat pentru Mediafax Marius Grigorica, senior business analyst in cadrul companiei DTZ Echinox.

El mentioneaza ca pe piata mai exista insa un numar de investitori activi care se concentreaza pe investitii speculative, precum si investitori cu abilitati de dezvoltare care achizitioneaza active generatoare de venituri, si cu potential de extindere.

Grigorica considera ca o parte din tranzactiile din acest de an vor fi generate de activele executate de banci, dar si de marile lanturi de hipermarketuri vor continua si in 2013 sa se extinda, generand noi tranzactii cu terenuri si dezvoltari de parcuri de retail.

"Unele hipermarketuri vor achizitiona terenuri in diverse orase pentru dezvoltarea propriilor parcuri, beneficiind de preturile mai scazute ale terenurilor din aceasta perioada. Finantarea bancara pentru investitii imobiliare ramane restrictiva, in contextul in care bancile continua sa-si curete bilaturile afectate de credite neperformante. In acest context, investitorii care au la dispozitie capitaluri proprii vor avea o putere mai mare de negociere in piata", crede reprezentantul DTZ.

Pe de alta parte, acesta apreciaza ca recentele evenimente din Cipru vor reduce semnificativ increderea investitorilor in pastrarea capitalurilor in banci, ceea ce va conduce probabil la o reorientare catre alte tipuri de active, care asigura o mai buna conservare a capitalului, inclusiv catre proprietati imobiliare.