Desi figureaza in lista contribuabililor care inregistreaza obligatii restante in valoare de 1,716 milioane lei la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2009, presedintele Altex, cel mai mare retailer de electronice, electrocasnice si IT&C din Romania, sustine ca firma sa nu se afla in nici un proces de executare silita.
“Intr-adevar, am avut o datorie la bugetul de stat pe care am achitat-o, insa ceea ce figureaza in prezent pe lista Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sunt dobanzile de la o reesalonare la plata impozitelor”, a declarat Daniel Ostahie (foto), pentru Wall-Street.

Suma pe care Altex o avea de platit era de peste un milion euro. In prezent, conform ANAF, retailerul electro IT mai are de achitat 1,716 milioane lei, din care 3.000 lei reprezinta alte impozite si taxe, iar 1,713 milioane lei – dobanzi si penalitati de orice fel.

“Este adevarat ca in situatia actuala ne confrutam, ca orice companie de pe piata afectata de criza economica, cu probleme. Insa aceste probleme nu sunt atat de grave, ci sunt specifice acestei perioade. Nu se pune problema sa ajungem in situatia de a fi executati silit. Vom plati datoria cu care mai figuram la ANAF”, a spus seful Altex.

Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei. Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita. In final, se trece la executarea propriu-zisa a activelor. Daca suma datorata de o anumita companie este achitata inainte ca unitatea sa intre sub sechestru, atunci ANAF opreste executarea silita.

In cazul Altex, daca a fost facuta o cerere de reesalonare la plata impozitelor, asa cum spune Ostahie, compania nu se afla in proces de executare silita, explica un inspector din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. “In functie de cererea pe care contribuabilul a facut-o catre Agentie, i s-a acordat un termen de achitare a datoriei pe care o are catre Stat. Insa, in acest caz, compania nu se afla in proces de executare silita.”

Altex a avut afaceri de 124 milioane euro in primele luni ale lui 2009, la jumatate fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand a inregistrat 248 milioane euro. In 2010, reprezentantii companiei estimeaza ca piata de profil va creste cu 15% fata de anul trecut.

Conform datelor ANAF, si alte companii din industria IT&C se confrunta cu probleme si se afla in proces de executare silita. Spre exemplu, trei companii aflate in top 6 cei mai mari retaileri de telefoane mobile in 2008 au datorii la stat si se situeaza pe lista contribuabililor aflati in proces de executare. Astfel, Proton Technologies, companie cumparata in martie 2008 in proportie de 66% de Vodafone de la Gabriel Sandu, figureaza in lista ANAF cu o datorie de 4,098 milioane lei, Avenir Telecom, care detine si opereaza 121 de magazine Internity, distribuitor exclusiv al Cosmote, are de platit 118.815 lei, iar Euro GSM - 36.000 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri