Romania trebuie sa ramana o piata favorabila pentru externalizarea serviciilor IT pentru alte tari, mai ales in contextul in care bugetele companiilor locale pentru servicii IT sunt inca mici, afirma Monica Jiman, director operational si vicepresedinte pentru dezvoltarea afacerilor in cadrul Pentalog High Tech.
“Fata de marile tari de externalizare precum India, China avem marele avantaj de a lucra in acelasi fus orar, distantele sunt mai mici si vorbim mult mai bine limbi straine, un plus pentru noi. Toate acestea ne plaseaza in topul locatiilor pentru externalizarea serviciilor IT. Piata locala nu va permite o crestere mare pentru ca este la un nivel scazut pe partea de servicii informatice”, a declarat pentru Wall-Street Monica Jiman (foto).

Ea adauga ca, desi avem aceste avantaje, in privinta costurilor, salariile romanilor din IT se apropie tot mai mult de cele ale specialistilor vestici.

Divizia locala a grupului francez de servicii de consultanta IT si dezvoltare software cu filiale in Franta, Romania, Moldova, Germania si Vietnam a terminat anul 2009 cu afaceri de 13,5 milioane de euro, in crestere cu 46% fata de cele 9,2 milioane de euro inregistrate in 2008.

In 2009 profitul operational al grupului a fost de doua cifre, oficialul Pentalog spunand ca realizarea unui EBITDA asemanator este printre obiectivele grupului in 2010.

“Cresterea a venit mai ales din proiectele mari semnate la finalul lui 2008,
atunci fiind incheiate contractele cu doi mari clienti. Pe de alta parte, in al doilea semestru a inceput sa se redreseze putin piata si am reusit sa integram alti clienti. Mereu am avut multi clienti, ceea ce a fost un avantaj, iar acum sunt foarte multe solicitari si avem in plan castigarea de noi clienti”, a explicat Jiman.

Printre cele mai solicitate servicii ale Pentalog sunt cele de consultanta, coordonare de proiecte, arhitectura de aplicatii sau serviciile oferite de inginerii telecom pe segmentul wireless, printre clientii companiei numarandu-se BRD-GSG, Orange, BNP Lease, Imperial Tobacco si ST Ericsson.

Cel mai mare client al companiei in 2009 a fost ST Ericsson. De altfel, pentru ST Ericssson si Imperial Tobacco lucreaza 100 de oameni din cadrul Pentalog.

Dintre cei 430 de angajati, in jur de 270 lucreaza in birourile din Romania de la Brasov, Bucuresti, Iasi si Sibiu, centrul principal al Pentalog in Romania fiind la Brasov, filiala deschisa aici in 1999 avand 115 angajati.

Cei 270 de angajati romani au realizat in jur de 60% din cifra de afaceri a Pentalog, in timp ce clientii din Romania si Moldova au adus 12% din business. In 2008, afacerile din Romania ajungeau la 4,5 milioane de euro si un profit de 300.000 de euro, conform Ministerului de Finante.

Pentru acest an obiectivele managementului grupului este de a ajunge la 15,5 milioane de euro si 550-600 de angajati, iar in 2013 la afaceri de 30 de milioane de euro.

Anul trecut, pentru filialele in Romania si Moldova au fost recrutati 100 de oameni, cresteri importante in privinta numarului de persoane fiind inregistrate la Iasi, Bucuresti si la filiala din Moldova, care are in prezent 95 de angajati.

“Probabil ca nu vom mai deschide filiale noi in curand in Romania, dar este dificil de spus. Timisoara ar putea reprezenta un interes, dar probabil ca nu vom deschide pentru ca avem o crestere importanta in celelalte agentii. In Romania, agentia din Iasi are un obiectiv de crestere ridicat. Aici a fost schimbat sediul si astfel am dublat suprafata pentru a permite o crestere de 50% in 2010”, a mai spus Monica Jiman, adaugand ca la Iasi sunt foarte multe proiecte pentru piata germanofona, un segment in care la ora actuala sunt proiecte semnificative in derulare.

Totodata, filiala din Bucuresti unde lucreaza 40 de persoane are un obiectiv de crestere tot de doua cifre. In Romania, birourile cele mai importante in privinta contributiei la cifra de afaceri sunt Brasovul si Bucurestiul.

Pe de alta parte, Moldova devine o componenta importanta in businessul Pentalog, dar problema in aceasta tara este faptul ca tot mai multi tineri aleg sa plece in alte tari, in special in Canada. Anul trecut managementul companiei a organizat diferite evenimente in care a incercat sa discute cu autoritatile si cu reprezentantii altor firme din domeniu despre cum ar putea fi determinati tinerii sa ramana in tara.

In ceea ce priveste extinderea grupului pe alte piete, Monica Jiman spune ca acest lucru se va intampla si in 2010, Pentalog deschizand aproape anual cate o noua filiala.

De exemplu, anul trecut in februarie a fost deschisa o filiala in capitala din Vietnam, la Hanoi, cei 45 de oameni de acolo aducand 4% din cifra de afaceri a grupului pe 2009. Pentru acest an, agentia din Hanoi are ca obiectiv o crestere cu 50% a businessului.

“Deocamdata planul este facut intre a deschide o a doua agentii in Vietnam la Ho Chi Minh City sau intr-o alta tara cum ar fi India, Rusia, Tunisia sau Maroc. Depinde de tipul de proiecte pe care le vom avea. Daca vor fi proiecte in care sa avem nevoie de vorbitori de limba franceza, in acest caz este clar ca ne vom indrepta catre resurse care vorbesc limba franceza”, a mai declarat managerul Pentalog.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri