Proiectele amanate pana acum din cauza incertitudinii economiei vor primi unda verde in 2010, dupa cum a declarat Dan Tusaliu, directorul de dezvoltare al IT Six Global Services, dezvoltator software din Craiova cu afaceri de 1,6 milioane euro anul trecut.
“Cred ca 2010 o sa fie mai bun decat anul trecut, semnalele deja exista, mai ales pe piata globala, la care ne raportam. O sa fie un an mai bun, mai ales pentru firmele care nu depind de proiecte publice. Piata este vasta, totul depinde de abilitatea fiecarei companii de a atrage proiectele pentru care exista finantarea necesara. E drept ca depindem foarte mult de imaginea Romaniei, ca tara, si de politicile guvernamentale pentru a crea un mediu privat propice performantei si productivitatii”, explica Dan Tusaliu (foto), pentru Wall-Street.

Anul acesta, principala tendinta pe piata de outsourcing va fi faptul ca proiectele amanate pana acum din cauza incertitudinii climatului economic vor primi unda verde. Firmele privesc deja cu incredere sporita spre mediul de afaceri, astfel incat piata, per ansamblul ei, va creste in 2010, adauga Tusaliu.

“Cred insa ca jucatorii din piata vor fi caracterizati de prudenta in acest an - contractele nu se vor mai ridica la nivelul celor din anii trecuti, clientii vor negocia o flexibilitate mai mare a acestora, iar batalia privind pretul se va mentine stransa. Nu in ultimul rand, competitia intre numeroasele centre de outsourcing, atat traditionale cat si cele mai nou identificate, se va intensifica”, explica el.

Obiectivul major al IT Six Global Services in 2010 este dezvoltarea de parteneriate de afaceri pe termen lung. Pe viitor, managementul companiei doreste sa se extinda prin deschiderea unor noi centre (dezvoltare si/sau marketing) proprii, rezultate printr-o investitie de la zero a IT Six.

Furnizorul de solutii software nu are in plan sa achizitioneze alte companii, insa vrea sa isi diversifice portofoliul de clienti si sa creasca numarul de parteneri in alte tari. “Evenimentele ne sunt favorabile, de la inceputul anului am inceput sa facem angajari. Pana acum am angajat deja cinci persoane”, arata directorul de dezvoltare al companie care are 81 de angajati.

Cifra de afaceri pe anul 2009 a firmei craiovene este de aproximativ 1,6 milioane euro. “Desi sumele nu sunt impresionante, am reusit sa obtinem profit net si in anul trecut, in ciuda climatului economic nefavorabil”, a aratat Dan Tusaliu.

Segmentul de piata pe care activeaza compania are o dinamica foarte mare, iar “concurenta pe servicii software este acerba si fara frontiere”.

“Am observat anul trecut o crestere a cererii pe piata americana si o scadere pe cea vest-europeana, unde IT Six este foarte activa. Pe de o parte, americanii sunt mai pragmatici; au vazut ca au o problema legata de costuri, si, drept urmare, si-au pastrat nucleul si oamenii cei mai valorosi; de cealalta parte, firmele din Europa de Vest sunt mai circumspecte, asteapta sa vada in ce directie o ia piata”, spune Tusaliu.

Aceste state au legi sociale mult mai avantajoase pentru angajati, ceea ce face sa nu conteze asa mult costurile sau productivitatea, cat mai ales latura sociala, explica el.

“Prefera (statele respective, n.r.) sa reduca subcontractarile si sa incerce sa se descurce cu ceea ce au, chit ca din punct de vedere calitativ si al costurilor cifrele sunt in defavoarea lor. De aceea si noi ne-am focalizat in 2009 pe piata americana dar si pe atacarea unor piete cu potential, dar care nu au fost luate in considerare asa mult in ultima perioada, cum ar fi tarile din Scandinavia. Sunt foarte multe elemente care influenteaza dezoltarea unei afaceri, dar poate unul din cele mai importante a fost decizia managementului IT Six de a nu depide de un singur client sau de o singura piata.”

In acest an, IT Six va pune accentul pe piata europeana, unde deja exista semnale ca se incearca deblocarea mai multor proiecte, se aproba bugete de dezvoltare. Se continua, de asemenea, extinderea in piete cu potential, dar in care s-a investit mai putin in ultima perioada. Este vorba de tari unde IT Six are deja parteneri si in care este loc de crestere.

“Cred ca si in 2010 peste 50% din cifra de afaceri o sa fie datorata clientilor nord-americani, iar din punct de vedere al solutiilor oferite catre clienti, dezvoltarea de aplicatii software customizate o sa genereze in continuare peste 60% din cifra de afaceri.”

Clientii IT Six sunr din 11 tari, printre care SUA, Canada, Germania, Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Belgia, Marea Britanie, Australia, Iordania, Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri