Veniturile totale ale industriei locale IT&C au scazut anul trecut cu 12%, la 8,2 miliarde euro, fata de anul anterior, cand acestea au fost de 9,3 miliarde euro, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC).
Industria TI&C romaneasca, potrivit Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC), a avut in 2008 o evolutie ascendenta cu cresteri in toate cele trei sectoare: telecom, soft si servicii TI si hardware plus electronica, dar impactul crizei economice a fost resimtit din plin in 2009 cu scaderi pe toate planurile, mai putin productia si exportul de hardware si electronica, unde fabrica Nokia a tras in sus intreaga industrie. Cand se termina criza in IT&C? Vezi ce spun managerii de top

"Cifra de afaceri totala a industriei a depasit in 2008 9,3 mld. euro, in crestere cu 13%, productia/serviciile vandute au atins 7,9 mld.euro (+17%), iar efectivul total de angajati a ajuns la 130.500 (+6%). In 2009, veniturile totale ale industriei au scazut cu 12 procente, la 8,28 miliarde de euro, la un nivel comparabil cu 2007. Contributia industriei la PIB s-a redus cu 14 procente, la 3,63 miliarde de euro, sub valoarea din 2007", se arata in studiul ITC, preluat de NewsIn.

Astfel, serviciile TI&C au fost afectate de recesiune mai sever decat productia de hardware si electronica, iar firmele orientate exclusiv pe piata interna au simtit mai puternic impactul crizei decat cele care au exportat.

Sectorul Telecomunicatii a atins o cifra de afaceri de 5,13 mld.euro in 2008, cu o atenuare pronuntata a ratei de crestere impusa de inceputul saturatiei pe piata de telefonie, constrangerile reglementative si accentuarea concurentei. Chiar daca sectorul continua sa domine in totalurile TI&C (tehnologia informatiei si comunicatiilor - n.r.), ponderea detinuta a inregistrat o noua reducere (la 55% din cifra de afaceri). Decelerarea din anii anteriori s-a transformat in 2009 in contractie. Majoritatea principalilor operatori au raportat scaderi cu doua cifre, iar veniturile totale ale sectorului s-au redus cu 15% si cu o tendinta de accentuare a regresului pe parcursul anului.

"Sectorul Software si servicii a fost in anii de dupa 2000 cel mai dinamic segment al industriei TI&C, cu cresteri anuale de 30-40%. Cresterile au continuat in 2008, cand s-au atins 2,54 miliarde euro pentru cifra de afaceri (+22%) si 1,86 miliarde euro pentru productie (+27%), in timp ce valoarea adaugata a trecut pragul de 1 miliard euro (+21%). Performantele din 2008 au fost urmate in 2009 de un declin mai sever decat se anticipa. Cifra de afaceri a sectorului a inregistrat o cadere cu circa 25%, determinata mai ales de grupa “Servicii in tehnologia informatiei” (CAEN 620) unde au fost resimtite efectele contractiei pietei interne", se mai precizeaza in studiul ITC.

In ceea ce priveste productia de hardware si electronica, aceasta a inregistrat, dupa o evolutie fluctuanta in anii anteriori, un "avans spectaculos" in 2008 si este singurul sector IT&C care s-a mentinut pe crestere in 2009. Cifra de afaceri totala s-a ridicat in 2008 la 1,7 miliarde euro, in crestere cu 55% fata de anul anterior, iar productia vanduta de intregul sector s-a marit cu 70% depasind 1,3 miliarde euro. Expansiunea s-a datorat mai ales centrelor de productie ale companiilor straine si in special platformei Nokia care a dat aproape trei sferturi din cresterea inregistrata, in timp ce productia locala de calculatoare a avut o evolutie negativa datorita reducerii puternice a consumului intern.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri