Deschiderea benzii de frecventa de 900 MHz folosita pana acum pentru serviciile de voce si care va putea fi utilizata de Orange, Vodafone si Cosmote si pentru serviciile 3G, poate aduce beneficii doar daca se pastreaza un mediu concurential, echilibrat si corect, este pozitia RCS&RDS, companie care nu a primit dreptul de a folosi frecventele de 900 MHz si 1.800 MHz.
In caz contrar, operatorii care beneficiaza de noul spectru vor fi in mod cert avantajati. RCS & RDS a solicitat ANCOM (n.red Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) sa i se ofere in mod compensatoriu dreptul de operare in banda de 900 MHz, prin realocarea spectrului de 900 MHz, concomitent cu liberalizarea utilizarii acestui spectru.

"In acelasi timp, RCS & RDS a solicitat si alte masuri compensatorii, dintre care mentionam reducerea tarifelor de interconectare ale retelelor mobile, masura imediata si directa care ar aduce beneficii certe consumatorilor”, informeaza compania de telecomunicatii, care este numarul unu pe piata de cablu TV si internet.

Pe de alta parte, conform directivei europeana 2009/114/EC, “liberalizarea utilizarii benzii de 900 MHz ar putea genera denaturari ale concurentei. In special, anumiti operatori carora nu li s-a atribuit nicio frecventa in banda de 900 MHz ar putea fi dezavantajati in materie de costuri si eficienta fata de operatorii care vor avea posibilitatea de a furniza servicii 3G in aceasta banda.

Decizia ANCOM de a permite furnizarea de servicii 3G in benzile de frecventa de 900 si 1800 de Mhz va duce la extinderea suprafetei de acoperire 3G si in zonele rurale, in prezent serviciile 3G in banda de 2100 Mhz acoperind in jur de 45-50% din Romania, in special zona urbana.

Aceasta extindere va fi posibila cu investitii mai mici pentru operatori, dar cu un potential semnificativ de atragere de noi clienti.

Decizia ANCOM este foarte importanta intrucat penetrarea internetului este inca scazuta in mediul rural, ceea ce ar putea face ca internetul mobil zona rurala sa devina un motor de crestere pentru operatori, a ecplicat pentru Wall-Street un specialist in telecom.

Intrucat RCS&RDS, operatorul care detine cea de-a patra licenta 3G nu va putea furniza astfel de servicii prin benzile de 900 si 1800 de Mhz, compania controlata de Zoltan Teszari are doua alternative potrivit aceluiasi specialist telecom: fie sa nu ofere deloc servicii 3G in zona rurala fie sa faca acest lucru, dar cu investitii mult mai mari.

Pentru ca inca nu sunt date despre cum va fi influentat RCS&RDS de aceasta decizie, arbitrul telecom va realiza un studiu pentru a vedea efectele asupra competitivitatii.

In cazul in care se va observa ca RCS&RDS este dezavantajat de aceasta decizie, ANCOM va lua o serie de masuri pentru a compensa posibilele pierderi ale operatorului.

Aceste compensatii vor fi proportionale si pot consta in acordarea de bani, atribuirea unei benzi echivalente in banda de 800 Mhz care va fi eliberata dupa oprirea televiziunii analogice terestre sau poate avea loc chiar o reorganizare a benzilor de 900 si 1800 de Mhz, astfel incat operatorul care nu are spectru sa detina si el, ceea ce va duce la limitarea benzii controlate de ceilalti trei operatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri