Amazon.com a dezvaluit un nou serviciu prin care sa fie utilizata puterea inteligentei umane ca mod de a aborda volumuri mari de sarcini repetabile.
Serviciul, cunoscut ca Amazon Mechanical Turk, functioneaza ca o piata unde dezvoltatorii pot posta mici sarcini manuale care fac parte din procese software mai mari. Indivizii care termina sarcinile sunt platiti cu o mica suma.

Mechanical Turk este denumit dupa automatul de jucat sah creat de Wolfgang von Kempelen in 1769 care invingea aproape toti competitorii datorita unui maestru in sah, ascuns in asa numita masina.

Serviciul utilizeaza puterea creierului uman pentru a rezolva un numar mare de probleme mici care nu pot fi rezolvate in mod practic de computere.

"Premisa de la care s-a plecat in crearea Amazon Mechanical Turk este ca anumite lucruri sunt facute mai bine de oameni decat de computere", a spus Adam Selipsky, reprezentant al Amazon. "Mechanical Turk permite dezvoltatorilor si companiilor sa integreze inteligenta umana in aplicatiile software".

Ca un exemplu de utilizare, directorul de servicii Web al Amazon, Peter Cohen a mentionat serviciul de cautare A9 al companiei si caracteristica sa de pagini aurii. Acel serviciu ofera utilizatorilor fotografii, de exemplu, ale restaurantelor din apropierea unei anumite adrese. Dar Cohen a spus ca cerand unui computer sa-l aleaga pe cel mai bun dintr-un anumit numar de imagini posibile, nu este realistic. Pe de alta parte, insa, o persoana ar putea lua aceasta decizie in doar cateva secunde.


Deoarece multe task-uri postate pe piata pot fi similar terminate in cateva secunde sau minute, plata pentru aceste servicii ar fi intre trei si cinci centi. Dar cineva care alege fotografii pentru serviciul A9 ar putea castiga destul pentru a-i merita in timp.

Compania va colecta 10% din taxa pentru intermdierea contractelor intre dezvoltatori si cei care indeplinesc aceste task-uri.
Amazon spune ca serviciul Mechanical Turk este inca prea nou pentru a sti exact ce tip de task-uri vor domina piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri