Asus, unul din principalii producatori de calculatoare din lume, estimeaza ca in 2010 piata de calculatoare portabile va avea o evolutie mai buna comparativ cu anul trecut, care a fost marcat de criza si de o cerere scazuta la nivelul consumatorilor. Totusi, potrivit reprezentantilor companiei, in Romania, inca nu exista apetit pentru ultraportabile.
Piata de PC-uri globala a crescut in primul trimestru cu 24,2% fata de primul primele trei luni din 2009, potrivit companiei de cercetare IDC.

De asemenea, Gartner a anuntat ca piata de computere a crescut cu 27,4%, peste previziunea anterioara de +22%, dar si ca vanzarile Asus s-au dublat, la nivel mondial.

Pe plan local, vanzarile de laptop-uri Asus au urcat cu circa 40% in primele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2009, pana la 21.000 unitati. Din totalul unitatilor vandute, circa 4.000 au fost netbook-uri.

“Asta inseamna ca Asus a avut, in T1, o cota de 25% din piata romaneasca de portabile. Cresterea anuntata pentru primele trei luni ca se va mentine pe intreg anul, desi al doilea trimestru va fi mai slab decat primul, daca ne uitam la istoricul pietei si la tendinte”, a spus Mihai Carstea, manager de dezvoltare al companiei in Romania.

Insa obiectivul realist al companiei este sa creasca vanzarile cu circa 30% in acest an.

“Desi piata de portabile locala va urca doar cu 15 – 20% in 2010, noi suntem optimisti. Vrem sa crestem. Si ne propunem sa ne marim vanzarile cu cel putin 30%. Dar inca este prea devreme sa facem prognoze, mai ales ca in Romania nu exista apetit pentru ultraportabile”, a completat Carstea.

In primul trimestru al acestui an, online-ul a atras aproximativ 20% din vanzarile realizate de Asus. Internetul castiga teren, conform managerului de dezvoltare al companiei, iar tendintele sunt de de crestere. Un punct mai putin de interes pentru companie este zona de super si hipermarketuri.

“Pe zona de cash & carry, regula care conteaza este primul pret. Noi insa ne orientam mai mult pe produsele noastre si, chiar daca suntem prezenti si in acest sector, nu ne bazam pe el foarte mult.”

Cel mai ieftin laptop Asus costa circa 1.600 lei, iar netbook-ul cu pretul cel mai mic ajunge si la 1.000 – 1.100 lei.

Referitor la categoria careia se adreseaza Asus in principal, Carstea a precizat ca focusul este pe consumer. Cat despre zona de business, “e greu sa spui unde incepe si unde se termina”.

Tehnologia eco, cu impact la vanzari

Dupa ce a lansat primul model de laptop incastrat in bambus in toamna lui 2008, Asus va aduce in Romania noul notebook U Bamboo, care utilizeaza lemnul de bambus in constructia carcasei exterioare, a touch pad-ului si a suportului pentru maini.

Notebook-ul va fi disponibil incepand cu sfarsitul lunii iunie si la noi, la un pret de aproximativ 3.000 lei si va contribui cu 10% la vanzarile Asus pe semestrul doi. Ultimul model lansat din aceasta gama atingea un pret de circa 1.000 euro.

Noul portabil este un rezultat al initiativei Green Asus, compania reusind sa reduca necesarul de plastic cu 16% - 20%. Fibra si panza de bambus au fost utilizate si pentru ambalarea modelelor din seria Bamboo, cutiile acestora fiind 100% reciclabile.

Laptopurile cu carcase din bambus sunt ecologice si totodata, extrem de avansate. Spre exemplu, modelul U53F integreaza un procesor Intel Core i5, 3GB de memorie RAM si un hard disk de 500 GB, fiind echipat cu sistemul de operare Windows 7 Ultimate.

Asus U53F Bamboo (vezi Galerie foto) este dotat cu un cititor optic Blue-ray si cu noua interfata USB 3.0. Prin intermediul acesteia, utilizatorii vor putea transfera de zece ori mai rapid fisierele mari si continutul multimedia de pe dispozitivele mobile avansate, comparativ cu USB 2.0. Ecranul HD are o diagonala de 15,6” si este iluminat prin tehnologie LED, care economiseste energie.

De altfel, consumul intregului sistem este optimizat cu ajutorul lui Super Hybrid Engine, care permite reducerea anuala a emisiuniilor de CO2 cu 12,3 kg per notebook. Aceasta tehnologie “verde” consta in monitorizarea inteligenta a cerintelor energetice ale componentelor laptopului, urmata de ajustarea automata in timp real a tensiunilor de alimentare. Facilitatea este disponibila pe toate laptopurile Asus.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri