Romanii sunt deja la a treia sau a patra generatie de laptop-uri cumparate si inteleg din ce in ce mai bine ce doresc de la un portabil. Astfel, valoarea de achizitie a crescut, insa acest lucru nu a dus automat la o crestere a pietei, care a scazut cu circa 5% in ultimul an, spune Ciprian Donciu, CEO la ASUS Romania, cel mai mare producator de laptop-uri pe piata locala.

ASUS Romania are 30 de oameni si a generat anul trecut afaceri de circa 135 de milioane de dolari, in crestere fata de 2017. Conform GfK, Ciprian spune ca ASUS este lider de piata, cu o cota de circa 27-28% din total. Pe zona de gaming, compania detine peste 40% din piata.

“Pretul mediu al laptop-urilor a crescut cu circa 10% in ultimul an, dar piata este in scadere cu circa 5%. Acum este din ce in ce mai utilizat upgrade-ul, nu mai cumperi unul nou, neaparat – mai adaugi memorie, schimbi hard-disk-ul…”, explica manageruk.

Cresterea preturilor este pusa si pe seama monedei nationale din ce in ce mai slabe, din cauza deciziilor economice nepotrivite luate de Guvern, dar si datorita componentelor din ce in ce mai performante pe care producatorii de laptop-uri le folosesc.

“Trebuie sa venim tot timpul cu inovatii, sa pastram un standard foarte ridicat. Innoim linia de produse la fiecare sase luni. In septembrie, de exemplu, vom aduce noul Zenbook Pro Duo, in doua variante, de 15,6 inci si de 14”. Primul va avea procesor Intel Core i9, nVidia RTX 2060, UHD ScreenPad Plus de 14 inci si main display 4K. Pretul acestuia? Pe masura – 12.000 de lei. Varianta mai mica va avea, insa, un pret mai accesibil, de 5.500 de lei.

La acestea se adauga si produse mai accesibile, pornind de la circa 2.000 de lei. Din punct de vedere valoric, 25% din vanzarile ASUS in Romania sunt pe zona de gaming.

Segmentul convertible, laptop-uri care se transforma in tableta, continua sa scada, ajungand la sub 5%. “Exista inca utilizatori care vad beneficiile unui astfel de laptop – in avioane, de exemplu, nu ai loc sa-l desfaci asa ca un convertible reprezinta un avantaj”, conchide Ciprian Donciu, de la ASUS.

Principalii concurenti ai ASUS pe piata locala sunt Lenovo (cu care schimba pozitia intai, in functie de trimestru), HP, Dell sau Acer.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri