Desi in urma cu cinci ani ponderea televiziunii incepuse sa scada in bugetele de marketing, aparitia crizei a facut ca acesta sa fie cel mai ieftin mediu de promovare si implicit preferatul advertiserilor.
Astfel, cu toata ca internetul este vazut drept "copilul minune al publicitatii", incasarile sunt inca mici, iar in 2010 piata va depasi cu putin noroc 20 de milioane de euro, a declarat Orlando Nicoara, directorul general al Apropo Media, in cadrul in Orange MeetUp, eveniment organizat de Orange.

In timp ce numarul de utilizatori de internet creste, retelele sociale devenind tot mai populare - cei peste un milion de utilizatori ai Facebook si de peste patru milioane de Hi5 - , investitiile in acest mediu nu sunt inca foarte mari.

Costurile mici sunt si principiul pe care se bazeaza publicitatea de tip word of mouth, o modalitate de promovare prin intermediul conversatiilor fata in fata sau pe internet.

Dezavantajul este insa lipsa unor instrumente de masurare pentru a vedea in ce fel investitiile in acest tip de promovare aduc si vanzari.

De exemplu, 68% dintre internautii romani cu varste peste 15 ani citesc opiniile altor persoane atunci cand vor sa cumpere un produs, iar in cazul a 57% dintre utilizatorii de internet intentia de achizitie a scazut dupa ce au citit opinii negative despre un produs sau un serviciu.

“Word of mouth este un intrument de marketing foarte putenic, care aduce multi bani daca il folosesc corect. Cateva exemple de branduri care s-au dezvoltat astfel sunt Google, Starbucks, Zappos (n.red retailer online de incaltaminte) sau Weight Watchers (n. red. un program de slabit lansat in anii 1960). In ultimul timp conversatiile s-au mutat tot mai mult pe retele sociale, bloguri ori forumuri, “word of mouth” devenid astfel “world of mouth”, afirma Sam Berteloot, managing partner, la InSites Consulting, o companie cu peste 13 ani de experienta in studiile de piata pe internet.

El explica ca pentru a face ca oamenii sa vorbeasca despre produsul sau serviciu al unei companii, subiectele puse in discutie de respectiva companie trebuie sa fie interesante si sa duca la o indentificare a oamenilor cu brandul.

Specialistul in online a oferit exemplul echipei de fotbal FC Bruges din orasul belgian Bruges, care desi joaca slab, iar serviciile oferite stadion nu sunt de calitate, in fiecare an numarul de bilete vandute creste.

Pe de alta parte, un alt lucru pe care managerii de marketing trebuie sa-l faca pentru a avea succes prin acest tip de promovare este sa gestioneze mereu comunicarea si sa le multumesca de fiecare data consumatorilor pentru reactiile negative.

“La noi nu exista o persoana care sa gestioneze word of mouth pentru ca oamenii nu au bugete mari de investitii. Managerii vor promovare word of mouth pentru ca toata lumea spune ca este ieftina, dar problema este ca nimeni nu o gestioneaza. Oricum, cei care vor sa apeleze la word of mouth trebuie sa comunice constant astfel, sa spuna lucruri interesante si sa interactione cu utilizatorii. Dar presupun ca oamenii de marketing nu au timp de aceste lucruri”, a afirmat Bogdana Butnar, director general si de strategie la MRM Worldwide, agentia de digital a grupului de comunicare McCann Worldgroup Romania.

Chiar daca la noi se vorbeste despre retele sociale mai ales in ultimii doi ani, in Romania a existat word of mouth inca de la inceputurile internetului, cand discutiile erau pe forumuri, chat si Mirc, remarca Orlando Nicoara, directorul general al Apropo Media, divizia de internet al grupului MediaPro.

Pe de alta parte, chiar daca industria de online este vazuta adesea ca un mediu mai putin afectat de criza, situatia economica a influentat si promovarea pe internet.

“Piata ar putea trece cu putin noroc peste 20 de milioane de euro. In general reclamele de pe internet sunt adaptari ale spoturilor de pe televiziune sau radio sau ale printurilor. Vorbim despre putin campanii gandite pentru a vinde in online, vorbim despre site-uri in care nu exista date de contact. In schimb, avem televiziunea care inseamna cam 70% din investitiile in publicitate si este un mediu foarte ieftin si sigur, iar ca marketer te duci pe TV pentru ca este mai sigur decat social media”, spune seful Apropo Media.

Anul trecut, investiile in publicitate pe televiziune au fost de circa 225 de milioane de euro din intreaga piata de publicitate estimata la 347 de milioane de euro, conform studiului Media Fact Book realizat de Initiative Media, agentia de media a grupului Lowe.

Pe de alta parte, Investitiile in publicitatea online au fost in 2009 de circa 15,4 milioane de euro, potrivit asociatiei industriei romanesti de publicitate pe internet IAB Romania si companiei de consultanta financiara PricewaterhouseCoopers Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri