Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom si Panagis Vourlousmis, directorul general al OTE, grupul grec care detine Romtelecom si Cosmote, au fost trimisi in instanta de catre autoritatile grecesti vinerea trecuta, cu doar cateva zile inainte de intalnirea actionarilor care va avea loc pe 16 iunie si in care s-ar putea discuta inclusiv schimbarea sefului OTE, scrie presa internationala.
Cei doi oficiali au fost trimisi in judecata pentru abuz de incredere sau mai exact pentru faptul ca OTE ar fi platit mai mult decat necesar companiei germane Siemens si celor grecesti Intracom Holdings si Anko pentru mentenanta retelelor OTE intre anii 2003 si 2007.

Alti 11 oficiali ai operatorului telecom au fost declarati nevinovati in cazul anchetei care a inceput in 2005, dupa ce presa elena a scris despre aceste contracte, OTE fiind o companie detinuta partial de stat.

Yorgos Ioannidis (60 de ani) a fost directorul tehnic al OTE intre septembrie 2004 si finalul lui 2006, iar din ianuarie 2007 a preluat managementul celui mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, controlat in proportie de 54% de greci.

Pe de alta parte, Panagis Vourloumis (73 de ani), directorul general al OTE a fost numit la conducerea operatorului in 2004 de catre fostul guvern conservator, in prezent executivii socialisti de la Atena dorind schimbarea acestuia.

Desi un oficial al autoritatilor judiciare grecesti a declarat ca in aceste cazuri este vorba de contracte semnate intre 2003 si 2007, reprezentantii OTE au declarat ca este vorba despre contracte pentru asistenta tehnica dinainte ca Vourloumis sa preia conducerea in 2004.

Potrivit documentelor curtii, Vourloumis ar fi redus activele OTE cu 51,7 milioane de euro.

“Avand in vedere decizia Consiliului Judecatoresc de Prima Instanta, un alt pas intr-un lung proces judecatoresc, OTE afirma ca executivii care au luat decizii au actionat in interesul companiei, pentru a gestiona cel mai bine posibil situatia pe care au mostenit-o. Vom studia aceasta hotarare si vom face urmatorii pasi legali, fiind convinsi ca acuzatiile se vor dovedi nefondate”,au afirmat oficialii OTE, cel mai mare operator telecom din zona Europei de Sud-Est cu venituri de 5,9 miliarde de euro anul trecut.

Hotararea autoritatilor de la Atena vine cu doar cateva zile inainte de intalnirea actionarilor OTE si in contextul in care ministrul de finante George Papaconstantinou, a declarat de curand ca una dintre temele pe care le va pune in discutie este managementul companiei.

"Piata mizeaza pe plecarea lui Vourloumis dupa intalnirea din 16 iunie. Papaconstantinou a facut cateva comentarii din care se intelege ca statul nu il mai sustine. Posibili succesori ar fi Iordanis Aivazis, directorul operational al OTE si Michael Tsamaz, directorul executiv al Cosmote, divizia de telefonie mobila a OTE”, a afirmat pentru Reuters, Dimitris Birbos, analist la compania greceasca de cercetare si brokeraj Marfin Analysis.

Pozitia lui Vourloumis este considerata ca fiind vulnerabila din toamna trecuta de cand conducerea tarii a fost preluata de socialisti, dupa cinci ani in care tara a fost guvernata de conservatori, cei care l-au si numit ca director general al OTE pe Vourloumis.

Felul in care OTE si-a gestionat relatiile cu furnizorii de servicii a fost adus in atentia publica in ultimii ani si in prezent este subiectul acuzatiilor Parlamentului si Justitiei care suspecteaza mai multe cazuri de mituire a unor politicieni greci din diferite partide de catre germanii de la Siemens.

De exemplu, anul trecut, Dionisis Dendrinos, fostul director al filialei din Grecia a Siemens a fost arestat pentru ca ar fi oferit mita mai multor politicieni greci prin care sa asigure contracte de mai multe milioane de euro cu OTE si participarea Siemens la sistemul de securitate al Jocurilor Olimpice din Atena, in august 2004.

De altfel, conglomeratorul german este celebru pentru cazurile de coruptie in care a fost implicat, Siemens oferind mita in valoare de circa 1,3 miliarde de euro pentru diferite contracte publice incheiate in toata lumea intre 2000 si 2006.

Partidul Socialist din Grecia (PASOK) care a castigat puterea in octombrie, dar care se confrunta cu o criza economica profunda, si-a facut o prioritate din combatarea coruptiei care a diminuat finantele publice de cateva decenii.

Chiar daca analistii vorbesc despre numirea tot a doi oficiali greci la conducerea OTE tinand cont ca statul elen are o participatie de 20% in companie si are drept de veto in privinta numirii directorului general, nu este de neglijat nici posibilitatea numirii unui german la conducerea grupului, mai ales ca prin cei 30% pe care ii controleaza la OTE, Deutsche Telekom este cel mai mare actionar al operatorului.

Pe de alta parte, in ultimul timp, cea mai mare companie de telecomunicatii din Europa a inceput sa numeasca tot mai multi germani in pozitii importante in cadrul OTE, iar in martie Rene Obermann, seful Deutsche Telekom afirma ca grupul pe care il conduce este pregatit sa negocieze achizitia a inca 10% din participatia guvernului grec la OTE.

OTE este cel mai mare operator de telecomunicatii din Europa de Sud-Est , avand venituri de 5,9 miliarde de euro anul trecut pe pietele din Grecia, Romania, Bulgaria, Serbia si Albania.

In 2009, cifra de afaceri a grupului a scazut cu 6,6%, in timp ce profitul net a scazut cu 33% la 404 milioane de euro.

Pretul unei actiuni OTE a scazut vineri dupa acest anunt cu 2,3% la 5,47 euro la ora 14.00 GMT (ora 16.00 la Atena si la Bucuresti) , fata de scaderea scaderea intreaga a Bursei de la Atena cu 0,34 de procente.

Pozitia Romtelecom:

"Aceasta decizie inseamna ca se vor prelungi discutiile despre contractele de mentenanta pentru o perioada mai lunga de timp. As vrea sa precizez ca mi-am dat tot concursul pana acum, raspunzand la toate solicitarile de a oferi informatiile pe care le detin pentru clarificarea tuturor aspectelor in discutie si consider ca am actionat permanent in interesul OTE”, a afirmat pentru Wall-Street ,Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala cu afaceri de 800 de milioane de euro in 2009.

Potrivit oficialilor companiei, activitatea operatorului nu este influentata in niciun fel de participarea lui Yorgos Ioannidis in aceste proceduri judiciare.

Yorgos Ioannidis- director general Romtelecom
Este nascut in 1950 si a venit la conducere companiei in ianuarie 2007.

Si-a inceput cariera in 1975 in cadrul OTE, unde a activat ca inginer de telecomunicatii, dar in 1993 s-a alaturat Vodafone Grecia, ca manager de inginerie a comutatiei di software.

Ulterior, in 1998 a preluat functia de manager de inginerie in cadrul Cosmote, iar apoi a fost numit director general tehnic al Cosmote fiind responsabil de dezvoltarea retelei operatorului de telefonie mobila.

Pana la numirea la conducerea Romtelecom a fost director general al OTENET, divizia de date a OTE (din iunie 2000) , iar din septembrie 2004 a fost director executiv tehnic al OTE fiind responsabil de dezvoltarea retelei de internet de mare viteza a grupului grec.

Panagis Vourloumis- directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al OTE

Este nascut in 1937 si a absolvit London School of Economics.

A condus divizia din Asia de Sud-Est a International Finance Corporation) intre 1966 si 1973 si a fost seful Bancii Comerciale a Greciei intre 1979 si 1981.

Intre 1988 si 2000 a fost presedinte si CEO al Alpha Finance, Alpha Mutual Funds si Alpha Bank Romania, insa in aceeasi perioada a fost si director executiv al Alpha Bank.

Dupa 2008 si pana la mijlocul lui 2004, Vourloumis a fost presedintele Frigoglass si Aegean Baltic Bank.

Sursa: Reuters, Haaba, Bloomberg, Romtelecom, OTE
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri