New Tech Consulting s-a lansat pe piata locala in a doua parte a lui 2008, odata cu debutul crizei economice. Desi nu a fost un moment tocmai bun pentru a incepe o afacere, Ionut Boldizsar a construit un scenariu realist, cu obiective pe care le-a atins si, mai mult decat atat, le-a depasit. Citeste cum a evoluat business-ul New Tech Consulting de la lansare si pana in prezent, in contextul unei piete software marcata de scadere, intr-un interviu acordat Wall-Street de managerul companiei.
Avand background in domeniul securitatii IT, Ionut Boldizsar s-a decis, in 2008, sa faca ceva pe cont propriu. Cum piata de servicii din Romania, indiferent ca discutam despre servicii software sau din turism, spre exemplu, se afla la un nivel scazut, el s-a hotarat sa dea startul unui business in acest sector.

“Aveam experienta in domeniul securitatii IT, imi doream sa fac ceva pe cont propriu si beneficiam de un context prielnic, intrucat piata de servicii locala reprezinta un motor de crestere al economiei, iar in Romania acest sector este deplorabil. Totusi, 2008 nu a fost un an tocmai bun pentru a lansa o afacere”, afirma el.

Fiind constient de contextul economic dificil, managing partner-ul New Tech Consulting si-a creat un scenariu realizabil. Masurile de precautie pe care le putea adopta la momentul respectiv erau destul de limitate, spune acesta.

“Singurul mecanism de precautie era amanarea lansarii. Orice val de criza care afecteaza vendorii, inclusiv producatorii de software sau hardware ne impacteaza si pe noi in mod direct”, afirma Ionut Boldizsar (foto). Estimand aceste realitati, survenite ca urmare a recesiunii, New Tech Consulting si-a propus realizarea unei cifre de afaceri de 130.000 euro in primul an de activitate, obiectiv realist in opinia managerului.

“Paradoxal, am inchis anul 2009 la afaceri de 380.000 euro, la un profit destul de mic – 30.000 euro. Am castigat doua contracte foarte mari anul trecut, unul cu o institutie financiar-bancara prezenta pe piata locala si unul cu o companie care activeaza in domeniul energiei. Si in prezent, ne-am axat pe colaborarea cu clienti din sectorul financiar, energetic. Insa acest lucru nu inseamna ca nu am abordat si jucatori din segmentul SMB din alte domenii”, explica seful companiei.

Initial, compania, care are expertiza in design si implementare de infrastructuri operationale Microsoft/Unix, infrastructuri de retea, de virtualizare si de securitate, a fost nevoita sa investeasca destul de putin, circa 15.000 euro. In ceea ce priveste personalul, New Tech Consulting nu a putut face economii. “La infiintare am fost 4 oameni, iar acum suntem 8. Nu am crescut consistent, insa ne-am atins obiectivele, ba chiar le-am depasit si am pornit la drum cu o strategie optimizata.”

Compania isi actualizeaza obiectivele tactice la trei luni, dupa cum arata Boldiszar. “Avem insa si obiective strategice – de a creste in termen de 3 ani – din punct de vedere al cotei de piata. De asemenea, obiectivul nostru este acela de a ne cosolida afacerea si imbunatati serviciile, precum si de a mentine indicatorii financiari in parametri normali.”

2010, in companie si piata: Cum afecteaza masurile guvernamentale sectorul IT

New Tech Consulting are patru categorii de servicii; prima se refera la outsourcing. “Jucatori din piata vorbesc despre outsourcing ca despre administrarea unui parc de masini; acestia merg pe principiul “daca ai o flota de calculatoare, noi iti facem managementul la ea”. Noi insa vrem sa punem outsourcing-ul in alt context, de managed services si cloud computing si avem clienti mai mari pe acest segment – multinationale, institutii financiar-bancare. Nu lucram cu sectorul public.”

In anul in care Boldizsar a pornit business-ul, a intuit ca vor exista probleme in aceasta zona si ca proiectele in sectorul de stat vor intarzia sa apara. In opinia sa, statul roman are o balanta extrem de dezechilibrata – “cheltuielile sunt foarte mari, iar veniturile la bugetul de stat sunt din ce in ce mai mici”.

Din acest motiv, marii jucatori din domeniul IT au inceput sa isi reorienteze ofertele in domeniul privat si sa faca business in aceasta zona.

“Afacerile cu statul devin limitate, sunt jucatori in piata care au de recuperat zeci de milioane euro de la stat. Putine companii insa au puterea de a sustine un asemenea efort de finantare.”

Dupa cum afirma seful New Tech Consulting, ceea ce se intampla in prezent in Romania este grav. Si nu doar pentru sectorul IT, ci pentru intregul context economic. Marirea taxelor in plina criza este un lucru stupid, aflat in opozitie cu tot ceea ce se scrie in manualele de specialitate.

“Misu Negritoiu, CEO-ul ING, a lasat subtilitatea la o parte la un moment dat si a spus ca tara noastra are o capacitate redusa de a se autoguverna. In momentul in care nu avem ancore in exterior care sa ne tina cumva aliniati la ceea ce se intampla peste tot in lume, derapam periculos. Iar noi, in prezent, nu avem ancore serioase. Integrarea Romaniei in structurile europene a fost o ancora destul de serioasa, intrucat la momentul respectiv am fost obligati sa reducem cheltuielile publice, sa oferim un context fiscal atractiv si, ca urmare, veniturile la bugetul de stat au inceput sa creasca”, arata Boldizsar.

Tot contextul actual este extrem de periculos, pentru orice organizatie din Romania, mai ales pentru companiile mici. Situatia acestora este de-a dreptul dramatica, deoarece dat fiind faptul ca marea majoritatea a IMM-urilor nu se pot sustine, se intra in faliment.

Desi la inceputul lui 2010 se vorbea mai liber de bugete si oamenii erau mai relaxati, dispusi sa investeasca in IT, proiectele mari nu s-au ivit, acestea urmand sa se inchida, ca de obicei, in al treilea trimestru sau chiar in T4.

Pana in momentul de fata, compania infiintata in 2008 a realizat afaceri de 130.000 euro.

“Noi ne-am prognozat pentru 2010 o scadere a cifrei de afaceri de aproximativ 30%. S-ar putea sa avem o crestere. Insa nu putem face previziuni, cel putin nu pe perioade mai mari de 3-5 luni.”

Intrebat daca este un moment prielnic pentru a face un exit, Ionut Boldizsar a declarat ca el nu ar vinde acum. Insa daca ar fi sa o ia de la capat, acesta ar deschide o afacere tot in domeniul IT, dar nu in zona de software, hardware sau programare.

New Tech Consulting are parteneriate cu Microsoft, Cisco, HP, Dell, IBM, Check Point, Websense, McAfee etc. si diversi clienti, din domeniul bancar (lucreaza cu patru banci), energetic s.a.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri