Piata spatiilor de birouri din Bucuresti continua sa se dezvolte si in 2017, cererea record din 2016, in care s-au tranzactionat circa 412.000 mp, a generat si in acest an un volum record de spatii de birouri, peste 450.000 de mp fiind in constructie, arata datele celui mai nou raport al companiei de consultanta CBRE Romania, ce vizeaza activitatea sectorului de profil din primele sase luni ale anului.

Tranzactiile de pre-inchiriere au reprezentat mai mult de o treime din cererea totala a celui de-al doilea trimestru al anului 2017, iar estimarile companiei de consultanta indica o crestere a ponderii pre-inchirierilor in urmatoarea perioada.

“Observam ca din ce in ce mai multe companii intra pe piata romaneasca, iar altele isi extind spatiile de birouri existente. Aceasta tendinta se manifesta constant in ultimele trimestre, ponderea cererii noi si a extinderilor fiind mereu intre 19 si 25% din totalul cererii. Practic, in fiecare semestru, in Bucuresti apar in medie 4.000 – 5.000 de locuri noi de munca, ceea ce inseamna crestere economica, stabilitate si optimism pentru companii”, spune Mihai Paduroiu (foto mai jos), director al departamentului de birouri si responsabil al tranzactiilor de inchiriere in cadrul CBRE.

In primele sase luni ale anului au fost tranzactionati peste 176.000 mp de spatii de birouri, o valoare superioada datelor din perioada 2012-2015, cand erau tranzactionati, in medie, 150.000 mp, dar inferioara rezultatului inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

“Cererea din prima jumatate a anului a fost cu 14% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut, dar ne asteptam sa inregistreze valori ridicate in al doilea semestru din acest an, similare celor inregistrate in 2016. La sfarsitul trimestrului al doilea din acest an, stocul modern de spatii de birouri a atins pragul de 2.72 milioane de mp”, au mai precizat reprezentantii CBRE.

Ce noi proiecte de birouri au aparut pe piata in ultimele luni

In ultimele 3 luni s-au finalizat primele faze ale proiectelor Timpuri Noi Square si Globalworth Campus. Primele doua cladiri din complexul Timpuri Noi Square, cu spatii de birouri in suprafata de peste 30.000 mp, dezvoltate de Vastint Group in zona centrala a Capitalei si in proximitatea statiei de metrou Timpuri Noi, au fost deja livrate in trimestrul al doilea din acest an. A fost finalizata in acest trimestru si prima cladire din Globalworth Campus, proiect dezvoltat de Globalworth in zona de business Pipera, in proximitatea statiei de metrou Pipera, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 28.000 mp.

Majoritatea tranzactiilor din T2 s-au realizat pentru zonele de Nord si Vest, unde au fost livrate cele mai multe proiecte de birouri. Zona de Vest a reusit sa atraga cele mai multe proiecte in dezvoltare, cu aproximativ 290.000 mp in constructie. Cele mai importante proiecte sunt Campus 6, dezvoltat de Skanska, The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, Business Garden Bucharest, dezvoltat de Vastint Group, Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, AFI Tech Park, dezvoltat de AFI Europe, Anchor Metropol, dezvoltat de Anchor Grup si noul proiect Sema Parc, dezvoltat de Sema Grup.

Un nou pol de business apare in Capitala: zona Expozitiei – Piata Presei Libere

Dupa dezvoltarile din Centru-Vest si consolidarea zonei de Nord a Capitalei, exista potential pentru o noua generatie de birouri in zona Expozitiei din Bucuresti, sustin specialistii imobiliari din cadrul CBRE.

“In urmatoarea perioada ne asteptam ca, dupa zona de Centru Vest, sa apara o noua zona de business de interes pentru chiriasi, pe culoarul B-dul Expozitiei - Piata Presei Libere, unde sunt anuntate proiecte aflate in prezent in stadiul achizitiei de terenuri si de autorizare.”, explica Alina Calciu-Nastase, consultant si responsabil de departamentului de tranzactii in cadrul CBRE.

La sfarsitul anului 2017, stocul modern de spatii de birouri ar putea atinge 2,79 milioane mp, urmand sa se mai livreze prima cladire a proiectului The Bridge si o noua cladire din Sema Parc.

In plus, datele CBRE releva faptul ca rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti este de 11% pentru cladirile de clasa A si B. Pentru prima data dupa mult timp, zona de Nord are o rata de neocupare de 5.2% din care rata de neocupare de spatiile de clasa A este de aproximativ 2.3%.

CBRE este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara din Romania, specializate in sectorul birourilor, o piata pe care mai activeaza nume precum Colliers International, JLL, Cushman & Wakefield Echinox, Knight Frank sau ESOP Consulting.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri