Cartierul ultracentral de spatii de birouri de la Piata Victoriei inregistreaza o activitate in crestere, ultima analiza realizata de Activ Property Services raportand un volum istoric de tranzactii de inchiriere semnate anul trecut si o evolutie pozitiva a stocului in constructie. Dupa o perioada de mai multi ani in care activitatea a fost intr-o relativa stagnare in zona Pietei Victoriei, ultimele luni au adus evenimente notabile precum lansarea constructiei proiectului Tiriac, vanzarea cladirii Bucharest Corporate Center sau mutarea companiei Deloitte pe o suprafata de peste 8.500 mp in noua cladire The Mark.

Volumul de tranzactii de inchiriere a depasit 31.500 mp in 2018, reprezentand un varf istoric si o crestere cu aproape 45% fata de anul precedent. Zona concentreaza sedii de banci si companii majore, in special din domeniul serviciilor, precum BRD, First Bank, OTP Bank, Orange, Metropolitan Life, Mastercard, Webhelp, Tuca Zbarcea & Asociatii, EY, Deloitte, Cegeka, GE, Hidroelectrica, Fitbit etc.

Piata Victoriei, cunoscuta drept centrul de afaceri al Bucurestiului, include in prezent un stoc speculativ de peste 220.000 mp de spatii moderne de birouri, fiind depasita ca marime doar de zonele nou dezvoltate in nordul capitalei: Barbu Vacarescu - Dimitrie Pompeiu - Pipera. Zona include de asemenea peste 35.000 mp de sedii in folosinta proprietarilor, precum cladirile BRD Tower si First Bank, alaturi de cladiri administrative.

Retail jobs

Daca in ultimii 5 ani stocul a ramas relativ constant, in prezent exista doua proiecte in constructie insumand peste 41.000 mp de spatii de clasa A. Proiectul The Mark, dezvoltat de S Immo, cu o suprafata inchiriabila de aprox. 25.500 mp, este aproape finalizat si urmeaza sa fie inaugurat, iar proiectul noii cladiri Tiriac de 16.100 mp este asteptat sa fie finalizat in 2020. Livrarea acestora va creste stocul speculativ din zona la peste 260.000 mp.

Piata Victoriei a fost cel mai important centru de afaceri al capitalei in perioada anilor 2000, acest statut incepand sa fie concurat in ultimii ani de noul "business district" dezvoltat in partea de nord, in jurul statiei de metrou Aurel Vlaicu, la intersectia bulevardelor Barbu Vacarescu, Soseaua Pipera si Calea Floreasca. Noul cartier a devenit starul livrarilor din capitala, cu peste 350.000 mp de birouri construiti in ultimii 10 ani, zona fiind sustinuta de un volum major de inchirieri care dus rata de neocupare la un minim de sub 2% in prezent.

Citeste si:
Teoriile propagandei ruse despre o invazie românească în Transnistria
Cum a construit propaganda...

Spre comparatie, rata de neocupare in zona Pietei Victoriei este in prezent de 7,5%, aproximativ 16.500 mp de birouri fiind disponibili pentru inchiriere, potrivit Activ Property Services.

"Piata Victoriei ramane, gratie amplasarii strategice ultracentrale, cea mai scumpa zona de birouri din Bucuresti si Romania, inregistrand chirii de 17-19 Euro/m2/luna pentru cele mai reprezentative spatii. Cladirile secundare se inchiriaza in general cu 12-14 euro/mp/luna", declara Andrei Birsan, managerul departamentului de birouri al Activ Property Services.

Compania de consultanta imobiliara Activ Property Services a fost infiintata in 1993 si are sediul central in Bucuresti si doua birouri regionale in Timisoara si Cluj-Napoca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri